OTKLON OD MANDATA UN-A

Rusija oštro osudila nove udare na Tripoli

25.05.2011 u 12:52

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u srijedu intenziviranje zračnih udara na libijski glavni grad Tripoli, ocjenjujući da predstavljaju 'grubi otklon' u odnosu na mandat UN-a

'Zabrinjavajuće informacije dolaze nam ponovno iz Libije na temu snažnih zračnih udara kojima su pristupile koalicijske snage u Tripoliju', objavilo je ministarstvo u priopćenju.

'Radi se o novom grubom otklonu u odnosu na rezolucije 1970 i 1973 Vijeća sigurnosti UN-a', nastavlja se u priopćenju.

Koalicija pod vodstvom NATO-a intenzivirala je u utorak bombardiranja Tripolija.

Hague kaže da Libija nije novi Irak

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague odbacio je strahovanja da će se zapadne zemlje, svojom kampanjom protiv libijskog vođe Moamera Gadafija, uvući u sukob poput iračkoga.

Francuska, Britanija i SAD predvode zračne udare na Libiju koji su počeli u ožujku nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo sve potrebne mjere za zaštitu civila od Gadafijevih snaga.

Richard Dannatt bivši zapovjednik britanske vojske povukao je paralele s kampanjom u Iraku u kojem su se zapadne snage suočile s krvavim otporom.

'Potpuno je drukčije od Iraka jer je u slučaju Iraka bio raspoređen veliki broj kopnenih snaga iz zapadnih zemalja', kazao je Hague za BBC Radio 4.

'To sada sigurno nije slučaj i neće biti u Libiji. Ispravno je ukazati na potrebu političkog procesa kad Gadafi ode i to je nešto o čemu razgovaramo s prijelaznim vijećem u Libiji'.