VULKANSKE NEVOLJE

Zatvoreno nebo na sjeveru Njemačke

25.05.2011 u 11:16

Bionic
Reading

Njemačka uprava za sigurnost zračnog prometa objavila je u srijedu zatvaranje dviju berlinskih zračnih luka zbog oblaka pepela iz islandskog vulkana Grimsvotna koji se proširio sjevernom Europom, ali se zračni promet u većem dijelu regije polako počeo vraćati u normalu, javljaju svjetske novinske agencije

Zračne luke na sjeveru Njemačke, u Hamburgu i Bremenu, također su paralizirane od srijede ujutro, a zabranu polijetanja i slijetanja potvrdila je Uprava za sigurnost zračnog prometa (DFS).

'Trenutačno nije moguće reći koliko će to trajati', navodi DFS u priopćenju. 'Međutim, ograničenja bi mogla biti ukinuta tijekom dana s obzirom na meteorološke prognoze'.

DFS je pozvao njemačke putnike da se informiraju kod svojih zrakoplovnih kompanija o mogućim otkazivanjima letova.

Zračne luke u Frankfurtu i Muenchenu za sada normalno rade.

Njemačka zrakoplova tvrtka Lufthansa očekuje otkazivanje oko 150 letova u srijedu.

Međutim, zračni promet u Velikoj Britaniji i Danskoj polako se vraća u normalu.

Zbog oblaka pepela iz vulkana Grimsvoetna koji je u subotu erumpirao na Islandu u utorak su bili prizemljeni zrakoplovi u sjevernoj Engleskoj i drugdje u sjevernoj Europi, ali ne očekuje se ponavljanje lanjskoga zračnog kaosa. U utorak je u Europi otkazano oko 500 letova, priopćio je Eurocontrol.

Eurocontrol (Europska agencija za zračni promet) je priopćio u srijedu da bi oblak pepela mogao utjecati i na zračni promet u dijelovima Poljske.

Islandski predsjednik Olafur Grimsson izjavio je za BBC kako se čini da se vulkan smiruje. 'Erupcija se postepeno smanjuje, a oblak pepela je definitivno manji nego što je bio', kazao je.