Svijet 300 ZARAŽENIH

Njemačkom hara smrtonosna crijevna bakterija!

U Njemačkoj se munjevitom brzinom širi nova crijevna bakterija. Dospije li u krv, napada bubrege i rezultira smrću. Zarazna je i u ljudski organizam dospijeva preko hrane. U međuvremenu je zaraženo već 300 ljudi, javlja Deutche Welle

Crijevna bakterija u Njemačkoj širi se od sjevera prema jugu zemlje i već je zahvatila sedam pokrajina. Jučer (23. svibnja) registrirano je 70 slučajeva, a broj oboljelih već danas iznosi 300. Situacija je zasad najkritičnija u i oko Hamburga, upozorava Detuche Welle.

U hamburšku bolnicu svakodnevno stižu novi pacijenti. Najmlađi ima devet, a najstariji 81 godinu. Mnogi pacijenti smješteni su na intenzivnoj njezi, a dva pacijenta u Frankfurtu nalaze se u komi. Stručnjaci tvrde da ta opasna crijevna bakterija nije nova, međutim nemaju obrazloženje zbog čega je baš sada mutirala.

Rico Schmidt iz Ministarstva zdravlja u Hamburgu kaže: 'To gomilanje slučajeva je neobično, jer s vremena na vrijeme bilježimo broj oboljelih, međutim riječ je o oko desetak slučajeva godišnje u Hamburgu.'

Zaraza preko hrane

Crijevna infekcija je zarazna, a oboljeli povraćaju, dobivaju proljev i bolne grčeve u trbuhu. Ukoliko bakterija dospije u krv, rezultira teškim oštećenjem bubrega, što u najgorem slučaju dovodi do smrti. Ta bakterija inače živi u crijevima goveda, a ljudi se njome inficiraju kontaktom sa životinjama ili preko hrane.

Mikrobiolog Werner Solback objašnjava: 'Ako, naprimjer, gnojite njivu goveđim gnojivom koje sadrži spornu bakteriju, ona dolazi do salate i time s njive u trgovinu. Danas se većinom prodaje salata pakirana u vrećicama ili plastičnim kutijama, u kojima i bakterije imaju mogućnost održati se.'

Suradnici medicinskih centara i instituta savjetuju da se povrće prije upotrebe dobro opere, a u najboljem slučaju i prokuha. Trenutačno se crijevnom bakterijom najčešće inficiraju žene u dobi između 20 i 55 godina, a stručnog obrazloženja za to zasad nema. Postoje razne špekulacije, a jedna od njih je ta da su žene posebno na meti bakterije jer one najčešće i pripremaju hranu.

Opširnije čitajte na:
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još