OŠTEĆENO 13 ZEMALJA

Talijansko ometanje signala je međunarodni problem

23.05.2011 u 14:02

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) je rješavanje problema talijanskog ometanja televizijskog i radijskog programa podigla na razinu Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), na čijem je prošlotjednom sastanku u Ženevi 13 zemalja koje trpe smetnje s područja Italije dogovorilo glavne korake u zajedničkom rješavanju tog problema

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici talijanske administracije, gdje je potvrđeno da Italija ne poštuje međunarodni sporazum o ispravnom korištenju radiofrekvencijskog spektra te da time u susjednim zemljama izaziva štetne smetnje u radu nacionalnih i lokalnih televizijskih i radijskih postaja, stoji u priopćenju HAKOM-a.

Dogovoreno je da će u daljnje rješavanje problema biti uključen i ITU, a talijanska je strana obećala ratificiranje sporazuma GE'06 i otklanjanje smetnji u skoroj budućnosti. S obzirom na dosadašnje iskustvo, ne treba očekivati značajna poboljšanja, nego treba sačekati i vidjeti kakvi će biti konkretni rezultati.

Frekvencijski plan za digitalnu televiziju i prateći međunarodni ženevski sporazum iz 2006. godine obavezuje zemlje potpisnice, a među njima Hrvatsku i Italiju, na uporabu frekvencija sukladno planu i sporazumu. Navedeni dokumenti osiguravaju ravnopravan pristup frekvencijskom spektru te predstavljaju preduvjet za budući nesmetan rad televizijskog programa u jadranskoj regiji. No suprotno tom planu i sporazumu, Hrvatska i ostale zemlje istočne obale Jadrana i dalje bilježe rad talijanskih televizijskih i radijskih postaja na nedozvoljenim frekvencijama. Povećanjem broja takvih odašiljača, koji svojom snagom i uporabom neusklađenih frekvencija sve agresivnije utječu na hrvatski eter, uzrokuju se štetne smetnje u radu hrvatskih radijskih i televizijskih infrastruktura te onemogućuje uvođenje novih programa, navodi se u priopćenju HAKOM-a.

Željko Tabaković, pomoćnik ravnatelja HAKOM-a, naglasio je da je agencija u okviru svojih zakonskih ovlasti u posljednje tri godine poslala preko 670 službenih prijava smetnji nadležnom tijelu u Italiji te je o istom izvijestio i ITU. 'Vjerujemo da ćemo ovim sastankom napokon pronaći kvalitetno rješenje za štetne smetnje i sprečavanje ovog problema u budućnosti', istaknuo je Tabaković.