JAČANJE SAVEZNIŠTVA

Irci prigrlili svog O'Bamu na europskoj turneji

23.05.2011 u 15:32

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama stigao je u Irsku, gdje počinje njegova šestodnevna turneja Europom tijekom koje će posjetiti Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku i Poljsku. Bijela kuća drži da će najsadržajnijim posjetom Europi u posljednje dvije godine Obama potvrditi posvećenost svojim starim saveznicima, donekle 'zanemarenim' nakon intenzivnog razdoblja okrenutosti Washingtona problemima u muslimanskom svijetu

U pubu u Moneygallu

Posjetom Europi Obama će nastojati povratiti popularnost koju je uživao među Europljanima na samom početku mandata, što će se honorirati i uoči početka kampanje za predsjedničke izbore 2012. u SAD-u, gdje 37 milijuna potencijalnih birača vuče irske korijene.

Obamin posjet organizira se uz dosad neviđene mjere sigurnosti zbog rizika od osvete za ubojstvo Osame bin Ladena u Pakistanu. Uz rat u Afganistanu i aktualno povlačenje vojnika iz Iraka, Obama nastoji ograničiti ulogu SAD-a u Libiji, iako London i Pariz od njega traže veći angažman.

Uz operaciju NATO-a u Libiji i stanje u Afganistanu, glavna tema susreta sa europskim saveznicima bit će predstojeća pomoć tranzicijskim arapskim zemljama, koju je Obama najavio u svom nedavnom govoru o stanju na Bliskom istoku i sjevernoj Africi. Manji javni razgovori povest će se o nuklearnoj sigurnosti, budućem šefu Međunarodnog monetarnog fonda, dužničkoj krizi u članicama Europske unije i planiranom američkom proturaketnom štitu, koji bi se velikim dijelom trebao naći na teritoriju Poljske.

Upravo o štitu Obama bi mogao razmijeniti mišljenja i s ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvedevim, s kojim će se sastati u Francuskoj, tijekom pariškog summita G8. Podsjetimo, Washington inzistira na izgradnji štita zbog potencijalne prijetnje iz Irana i drugih nuklearnih sila, čemu se Moskva snažno protivi strahujući da bi štit mogao predstavljati prijetnju ruskom nuklearnom arsenalu.

U potrazi za irskim korijenima

Obama se u Dublinu sastao s irskom predsjednicom Mary McAleese i premijerom Endom Kennyje, nakon čega je obećao pomoć SAD-a i izrazio optimizam u prevladavanju irske financijske krize, kao i divljenje Amerikanaca u pogledu mirovnog napretka u Sjevernoj Irskoj.

U društvu supruge Michelle posjetio je selo Moneygall, gdje je 1830. rođen njegov praprapradjed s majčine strane, Falmouth Kearney, koji je kao dvadesetogodišnjak emigrirao u SAD. Posjet Moneygallu, nesumnjivo, ostat će najživopisnijih sat vremena Obaminog posjeta Europi: 'O'Leary, O'Reilly, O'Hare i O'Hara, nema takvog Irca k'o što je O'Bama', stih je iz pjesme prigodno sklepane u čast američkog predsjednika.

Oko tri tisuće ljudi dočekalo je bračni par Obama na uličicama Moneygalla, koji je od ranog jutra pod policijskom opsadom. Seoska pročelja uz glavnu ulicu prekrivena su  američkim 'zvijezdama i prugama', na svakom koraku prodaju se suveniri s likom američkom predsjednika. Obama je posjetio kuću svog pretka, čije je prizemlje djelomično očuvano, a pred kućom se zagrlio s 26-godišnjim rođakom u osmom koljenu, računovođom Henryjem Healyjem.

Obame se posvetile 15 minuta dijeljenju autograma, rukovanju i grljenju s oduševljenom svjetinom, a vrhunac je uslijedio kada su se supružnici fotografirali s lokalnom djecom u naručju.

Po povratku u Dublin Michelle i Barack Obama pojavili su se u centru grada, na stepenicama Irske banke, pred oko 40.000 građana koji su došli pozdraviti američkog predsjednika. S govornice ograđene pleksiglasom zbog sigurnosnih razloga, Obama je zahvalio Ircima na toploj dobrodošlici i rekao da je osjeća kao kod kuće. Naglasio je stoljetnu povezanost i osjećaj prijateljstva između dviju zemalja, te veliku ulogu koji su Irci imali u razvoju SAD-a. Nakon njegovog govora organiziran je nastup irskih bendova i zabavljača.

Pomoć arapskim zemljama u tranziciji

U utorak Obama leti za London, gdje će zajedno sa suprugom odsjesti u Buckinghamskoj palači kao gost kraljice Elizabete II. U Ujedinjenom Kraljevstvu Obama će ostati tri dana. Predviđen je susret s premijerom Davidom Cameronom, na kojem bi dvojica čelnika trebala raspraviti NATO-ovu operaciju u Libiji. Obama će biti i prvi američki predsjednik koji će se obratiti zastupnicima Britanskog parlamenta u Westminster Hallu, što je praksa uglavnom rezervirana za britanske monarhe.

Bijela kuća poručila je da će posjet biti važna prilika za Obamu da potvrdi snagu 'posebnog odnosa' dviju zemalja.

'SAD nema bližeg saveznika u svijetu od Ujedinjenog Kraljevstva. U cijelosti smo usklađeni s Britancima u nizu ključnih interesa po pitanju međunarodne sigurnosti, a naše zajedničke vrijednosti povezuju nas već desetljećima', rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.

U četvrtak će Obama krenuti put Deauvillea u Francuskoj, gdje će se održati summit G8, uz sudjelovanje kolega Nicolasa Sarkozyja i Dmitrija Medvedeva te japanskog premijera Naota Kana

U petak američki predsjednik posjetit će Poljsku, kako bi s domaćinima još jednom pretresao prijedlog o izgradnji američkog proturaketnog štita, iako poljski dužnosnici nisu izravno naveli štit kao temu razgovora. Poljski veleposlanik u SAD-u Robert Kupiecki naveo je da će se Obama susresti s bivšim poljskim predsjednikom Lechom Walesom, koji je nedavno boravio u Tunisu s tamošnjom privremenom vladom. S aktualnim predsjednikom Bronislawom Komorowskim i premijerom Donaldom Tuskom Obama će raspraviti pitanja vojnog angažmana u Afganistanu, suradnje u sektoru obrane i sigurnosti, kao i zabrinutosti Poljske programom koji ne dopušta njezinim građanima da posjete SAD bez vize.