MULA OMAR

Ubijen duhovni vođa talibana?

23.05.2011 u 10:27

Bionic
Reading

Talibani demantiraju afganistanske medije koji javljaju da je mula Muhamed Omar, duhovni vođa talibana, ubijen u susjednom Pakistanu, tvrdeći da je vođa pobunjeničke grupe živ i u Afganistanu, javlja CBC News

Glasnogovornik talibana, Zabiulah Mujahid rekao je Associated Pressu u telefonskom razgovoru u ponedjeljak da su te tvrdnje 'potpuno pogrešne'.

'To je samo propaganda i posve demantiramo te glasine. On je u Afganistanu i zauzet je pripremanjem vojnih operacija sa svojim zapovjednicima', tvrdi Mujahid.

Afganistanski kanal Tolo citirao je anonimnog pripadnika afganistanske obavještajne službe koji je rekao da je Omar ubijen u Pakistanu. AFP je, naime, kontaktirao s afganistanskom obavještajnom službom koja tvrdi da nema takva izvješća. Ostali su anonimni, jer nisu službeni glasnogovornici, piše CBC News.

Malo toga je poznato o muli Omaru - smatra se duhovnim vođom talibana, a mnogi, uključujući afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, vjeruju da su mula Omar i njegov talibanski pokret samo marionete Unutarnje obavještajne službe (ISI) u Pakistanu.

Iako je američka vlada odavno ponudila 10 milijuna dolara nagrade za uhićenje Omara, on nije ni na FBI-jevoj listi top 10 ni top 30 terorista.

Mula Omar