IZRAEL

Barak kaže da Obamin govor nije tako loš

21.05.2011 u 22:29

Bionic
Reading

Izraelski ministar obrane Ehud Barak izjavio je u subotu da govor američkog predsjednika u kojem se zauzeo za izraelsko-palestinski mirovni ugovor na temelju granica iz 1967., nije bio ‘tako loš’, umanjivši tako razlike s Washingtonom

Govor ‘nije tako loš. Ne mislim da je predsjednik tražio od Izraela da se vrati na granice iz 1967.’, rekao je bivši premijer tijekom rasprave na drugom kanalu izraelske televizije.
Takav ton odudara od tona premijera Benjamina Netanyahua koji je u petak odlučno odbacio prijedlog Baracka Obame ocijenivši da bi granice koje je židovska država imala do šestodnevnog rata u lipnju 1967. bile ‘neobranjive’.

Predsjednik Obama je ‘rekao da o budućoj granici s palestinskom državom treba pregovarati polazeći od tih granica, uz zamjenu teritorija koju odobravaju obje strane’, ocijenio je Barak.

Barak je kazao da se u takvim uvjetima stajalište predsjednika Obame ‘ne razlikuje od stajališta koja su ranije iznosili’ njegovi prethodnici.

Barak je usto izrazio zadovoljstvo što je Obama u svom govoru ponovo odbio poduprijeti prijedlog o UN-ovu priznanju palestinske države s granicama iz 1967. o kojemu bi se u rujnu trebalo raspravljati u Vijeću sigurnosti.