PROSVJEDI DILJEM DRŽAVE

25.000 Španjolaca prenoćilo na glavnom madridskom trgu

21.05.2011 u 13:04

Bionic
Reading

Oko 25.000 Španjolaca oglušilo se na vladinu zabranu i noć su proveli na glavnom trgu u Madridu, što je nastavak višednevnih prosvjeda u gradovima diljem zemlje

Nezadovoljni zbog ekonomske i gospodarske stagnacije te zbog mjera štednje koje je donijela vlada, prosvjednici su, nakon višegodišnjeg strpljenja, odlučili ozbiljno štrajkati. Unatoč tomu što je izborno povjerenstvo u četvrtak zaključilo da će se prosvjedi proglasiti ilegalnima.

U nedjelju se održavaju izbori na kojima će Španjolci birati 8.116 gradskih vijeća te 13 od 17 regionalnih uprava, a u zemlji vlada najviša nezaposlenost u odnosu na ostale članice EU-a i iznosi čak 21,3 posto.

Događaje s glavnog trga u Madridu možete pratiti uživo:

‘Duboko poštujem prosvjede španjolskog naroda, koji su mirni, i shvaćam da ih je na njih potaknula ekonomska kriza i nade mladih da će se uspjeti zaposliti’, rekao je premijer Jose Luis Zapatero u intervjuu. Također je kazao kako ministarstvo pravosuđa razmatra odluku izbornog povjerenstva kako bi definitivno ustvrdilo hoće li ona stupiti na snagu.

‘Odavde se ne mičemo’, rekao je za Reuters 44-godišnji nezaposleni muškarac, koji se pridružio prosvjednicima u središtu Madrida. On je jedan od prosvjednika koji šesti dan zaredom, zajedno sa suprugom i kćeri, kampira na Puerta del Sol. ‘Naš idući potez je - proširiti ovo na ostatak Europe’, rekao je. Prosvjednici pozivaju Španjolce da ne glasaju za dvije glavne stranke, ni za socijaliste, ni za oporbenu Narodnu stranku desnog centra.