Svijet SUMMIT VODEĆIH

Kineski premijer najavio ublažavanje zabrane uvoza iz Japana

Kina je voljna povećati uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Japana pod uvjetom da udovoljavaju sigurnosnim standardima, rekao je kineski premijer Wen Jiabao u subotu tijekom posjeta japanskoj regiji koju je u ožujku pogodio potres praćen tsunamijem

Wen, japanski premijer Naoto Kan i južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak sastali su se na godišnjem summitu triju vodećih gospodarskih sila istočne Azije na kojemu će glavna tema biti suradnja u povećanju nuklearne sigurnosti i pružanje pomoći u slučaju katastrofe.

Trojica čelnika nakratko su u subotu posjetila grad Fukushimu koji se nalazi oko 60 kilometara sjeverozapadno od nuklearne elektrane pogođene potresom.

Zbog straha od kontaminacije nekoliko zemalja, među kojima su Kina i Južna Koreja, zabranilo je uvoz japanskih prehrambenih proizvoda, a Tokio se nada da će na ovom summitu uspjeti osigurati ublažavanje tih ograničenja.

‘Kina želi ublažiti ograničenja uvoza japanskih poljoprivrednih i drugih proizvoda pod uvjetom da bude osigurana njihova sigurnost’, rekao je Wen novinarima u Natoriju, gradu na sjeveroistoku Japana teško pogođenom tsunamijem.

Njegova izjava najavljuje ublažavanje kineskoga stajališta nakon što su ministri trgovine iz Kine i Južne Koreje prošloga mjeseca odbili poziv Tokija za ‘razumnijim’ i ublaženim ograničenjima.

Susret čelnika triju zemalja koje vuku povijest dugotrajnih nesuglasica smatra se prigodom za poboljšanje njihovih veza nakon katastrofe koja je opustošila priobalna područja i u kojoj je poginulo ili nestalo 25.000 ljudi.

Wen je ponovio ponudu Pekinga da će pomoći u obnovi te je rekao kako se nada da će pomoć iz Kine pridonijeti poboljšanju često hladnih odnosa između druge i treće svjetske ekonomije.

‘Nadam se da će napori poduzeti u obnovi nakon potresa omogućiti poboljšanje kinesko-japanskih odnosa’, rekao je Wen.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još