Svijet PRIMAJU SE KANDIDATURE

MMF želi izabrati novog čelnika do konca lipnja

Međunarodni monetarni fond objavio je da će od ponedjeljka primati kandidature za upražnjeno mjesto izvršnog direktora Fonda i nada se da će novog čelnika izabrati do 30. lipnja, objavljeno je iz MMF-a

Shakour Shaalan je u ime Odbora MMF-a kazao da je u tom tijelu koje ima 24 člana postignut dogovor oko postupka izbora koji će biti proveden otvoreno i transparentno i na temelju sposobnosti i vrijednosti kandidata.

Kazao je da će se napraviti kratka lista kandidata i da će sljedeći direktor biti izabran konsenzusom.

Prema dosadašnjim informacijama favorit je francuska ministrica financija Christine Lagarde, koja uživa potporu većine europskih zemalja. Lagarde je hvaljena zbog načina na koji se bavila krizom u Europi i njezina iskustva. Bila bi prva žena na čelu MMF-a. Novorastuće svjetske ekonomije čiji utjecaj posljednjih godina raste u svjetskom gospodarstvu vrše pritisak na Europu i SAD da se same ne dogovaraju oko popunjavanja ove funkcije, kao što je bila dosadašnja praksa.

Na čelu MMF je Europljanin od kraja Drugog svjetskog rata kada je stvoren MMF i Europa i SAD imaju natpolovičnu većinu glasova u MMF-u što je dovoljno da izaberu kandidata po svom izboru.

Izazov za nove ekonomske sile je tim veći jer je njihov najizgledniji potencijalni kandidat turski ministar gospodarstva Kemal Dervis isključio mogućnost da se natječe.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još