KRHKA KOALICIJA

Vjeronauk posvađao SDP BiH i SDA

20.05.2011 u 14:49

Bionic
Reading

Naputak ministra obrazovanja Sarajevske županije Emira Suljagića o novom načinu tretiranja ocjena iz vjeronauka u javnim školama u tom dijelu Bosne i Hercegovine doveo je do prvih sukoba Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA), koje čine okosnicu vladajuće koalicije u Federaciji BiH, uspostavljene u ožujku

Iz središnjice SDA u Sarajevu u petak je objavljeno priopćenje u kojemu je potvrđeno da županijski ministri iz te stranke osuđuju postupke ministra Suljagića (SDP), ali i tvrdnje iz županijske vlade po kojima postoji puna potpora naputku o ukidanju brojčanog ocjenjivanja vjeronauka.

'To je obmanjivanje javnosti jer ne održava usuglašena stajališta kolegija vlade i ozbiljno narušava proklamirana načela partnerstva', stoji u priopćenju SDA, uz zahtjev predsjedniku županijske vlade Fikretu Musiću (SDP) da se očituje o tome mogu li stranke uopće nastaviti započetu suradnju.

Ministar Suljagić istodobno je odbacio svaku mogućnost izmjene svog naputka, kao i podnošenja ostavke, što je od njega tražio rijaset (poglavarstvo) Islamske zajednice u BiH.

'Laž je da podnosim ostavku i da nemam potporu SDP-a. Naputak školama ostaje na snazi', stoji u Suljagićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

I SDP se javno očitovao u prilog svom ministru, ističući da je on samo poduzeo mjere čiji je cilj ukidanje razlike između onih učenika koji slušaju vjeronauk i onih koji to ne žele činiti.

SDP je priopćenjem osudio pritiske na Suljagića, uključujući one koji dolaze iz vjerskih zajednica u BiH.

'Posebice držimo da su optužbe da se od 'Sarajeva pravi nova Srebrenica' toliko neprimjerene da zaslužuju samo prezir', stoji u priopćenju SDP-a, u kojemu se aludira na izjave poglavara IZ BiH Mustafe Cerića, koji je, među ostalim, prijetio prosvjedima na sarajevskim ulicama ostanu li na snazi izmjene načina tretiranja ocjena iz vjeronauka koje ubuduće ne bi ulazile u izračun ukupnog uspjeha učenika.

Reis Cerić je u govoru na okupljanju muslimanskih vjernika održanom proteklog vikenda u Blagaju kod Mostara uz niz prijetnji zbog načina tretiranja vjeronauka nazvao ministra Suljagića 'mrziteljem muslimana' i izdajnikom Bošnjaka poginulih u ratu u BiH.

Pritom je naznačio i mogućnost javnih prosvjeda na ulicama Sarajeva, u čemu ga je posebnim priopćenjem podupro i rijaset IZ, nazivajući to 'legitimnim pravom na iskazivanje prosvjeda, javnog stajališta i mišljenja'.

Poziv na ulične prosvjede osudio je Helsinški odbor BiH koji smatra da je to zapravo prijetnja linčem i nasiljem, a zbog potpore koju je dao Suljagiću, Cerić se obrušio i na tu organizaciju nazvavši predsjednicu te udruge Veru Jovanović 'ispostavom Beograda'.

Takav je pak istup poglavara Islamske zajednice u BiH izazvao osude brojnih nevladinih udruga.

Trideset i jedna nevladina organizacija tim je povodom uputila zajedničko otvoreno pismo ministarstvu za ljudska prava BiH te Međureligijskom vijeću BiH, poručivši da je reisov istup neprimjeren.