DUGI ZAVRŠETAK

'Ni u ponedjeljak nećemo znati rasplet oko pregovora'

20.05.2011 u 13:36

Bionic
Reading

Hrvatska je nakon sastanka Odbora stalnih predstavnika (COREPER) u Bruxellesu ostala pomalo iznenađena jer se, možda naivno, očekivalo da se konačno i službeno objavi da je Hrvatska ispunila sve uvjete i da može završiti pristupne pregovore u lipnju ili barem početkom srpnja. Posebno jer je povjerenica za pravosuđe Europske komisije Viviene Reading prethodno pohvalila stanje u hrvatskom pravosuđu

Kome je onda potrebno još vremena i čemu dodatna objašnjenja. Negativnu inicijativu podgrijala je i izjava neimenovanih diplomata za Reuters koji tvrde da više nije moguće zatvoriti pregovore u lipnju. Srpanjska opcija i po njima je još otvorena.

Neven Mimica, predsjednik Saborskog odbora za europske integracije, u emisiji 'Poligraf' Hrvatskog radija izjavio je da nije iznenađen razvojem događaja na COREPER-u i da ćemo do kraja lipnja imati barem pet prolaznih točaka ili kontrola. Riječ je o testiranju raspoloženja, smatra on i dodaje da ni u ponedjeljak ne očekuje definitivnije niti eksplicitnije stavove. 'Ministru u

'Prerano je, još nismo u toj fazi'

'Ne treba očekivati konačne ocjene, još nismo u toj fazi', rekao je izvor, koji je bio nazočan sastanku COREPER-a u četvrtak na kojem je povjerenik za proširenje Štefan Fuele izvijestio veleposlanike zemalja članica EU-a o trenutačnom stanju hrvatskih pristupnih pregovora.

'Na sastanku s Fueleom općenito je prevladala vrlo pozitivna ocjena napretka koji je Hrvatska postigla u posljednja dva mjeseca, ali još neki elementi nedostaju i znam da hrvatska vlada na njima intenzivno radi kako bi sav posao što prije bio obavljen. Imali smo vrlo plodnu raspravu s povjerenikom Fueleom, moja ocjena je pozitivna, ali nije bilo konačnih odluka i očekujem da će se slično dogoditi i u ponedjeljak navečer na ministarskoj razini', rekao je izvor. (H)

ponedjeljak neće reći koji je to datum, ali će dati mandat da se on što skorije odredi. Krajnje je vrijeme da se odredi indikativni datum ulaska u Europsku uniju jer se pregovori u poglavlju 33 – Financijske i proračunske odredbe ne mogu završiti bez toga. Iako je već kasno za povlačenje tri i pol milijarde eura predviđenih za Hrvatsku u razdoblju 2012-2013. godina.

Ako ulazimo sredinom 2013. godine, nužno je našu financijsku perspektivu uvrstiti u europski proračun kako bismo preostalo vrijeme do ulaska ta sredstva maksimalno iskoristili.Posebni izaslanik predsjednice Vlade za euroatlantsku suradnju Davor Stier u istoj je emisiji izjavio da Bruxelles u tim dodatnim pojašnjenjima zanima, primjerice, kada u izvješću stoji da su poboljšani administrativni kapaciteti, oni žele znati na koji način je to učinjeno; koliko je ljudi zaposleno i kakvi su planovi o daljnjem zapošljavanju. Također su ustvrdili da ništa nije dogovoreno oko pitanja monitoringa. Davor Stier kaže da to nije ništa novo i da je i Mađarska imala slične monitoring tablice kada je zatvorila pregovore s Europskom unijom, a dok je trajao proces ratifikacije.

On objašnjava da protivljenje nekih zemalja brzom završetku hrvatskih pregovora - u medijima se spominju Francuska, Nizozemska, Velika Britanija i nordijske zemlje - nije usmjereno protiv Hrvatske, već to povezuje s nepopularnošću procesa proširenja u njihovim zemljama. 'Hrvatska će ući bez velike pompe jer proces proširenja nije popularan, ali Hrvatska je prihvaćena', zaključio je Stier.