PRIJENOS VLASTI

Kim Jong-ilov nasljednik u posjetu Kini

20.05.2011 u 11:08

Bionic
Reading

Kim Jong-un, sin i najvjerojatniji nasljednik sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong-Ila, počeo je petak posjet Kini, objavila je južnokorejska agencija Yonhap, što analitičari drže kineskim odobrenjem procesa nasljeđivanja.

Kim Jong-un je stigao u Kinu rano u petak, precizirala je agencija pozivajući se na lokalni izvor graničkog kineskog grada Tumena, na sjeveroistoku Kine.

Mjere sigurnosti su pojačane oko tog grada i mosta preko istoimene rijeke koja obilježava granicu između Kine i Sjeverne Koreje, prema istom izvoru.

Kim Jong-un je otišao u taj posjet bez oca, rekao je jedan južnokorejski dužnosnik, što ukazuje da je Peking odobrio proces nasljeđivanja koji je započeo Pjongjang.

Kim Jong-una, prema tom izvoru, prati ujak Jang Song-thaek koji ima veliki utjecaj na sjevernokorejsku komunističku stranku i vojsku.

To je prvo putovanje u Kinu Kim Jong-una od rujna kada je preuzeo ključna mjesta vojnog i političkog aparata zemlje.

Sve je jači kineski gospodarski utjecaj na sjevernokorejskog susjeda dok su mu Južna Koreja i Zapad ukinuli pomoć zbog nuklearnog razvoja i odbijanja Pjongjanga da razgovara o denuklearizaciji.