MINISTAR JANDROKOVIĆ

'Libijski otpravnik izvan uobičajene diplomatske procedure'

19.05.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija otkazalo je gostoprimstvo otpravniku poslova libijskog veleposlanstva u Hrvatskoj Abdulkarimu Naasu, priopćio je u četvrtak MVPEI

'Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija otkazalo je gostoprimstvo otpravniku poslova Narodnog biroa Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije u Republici Hrvatskoj', navodi se u priopćenju.

Aktivnosti otpravnika poslova u Republici Hrvatskoj smatraju se neprimjerenima i suprotnima uobičajenom diplomatskom djelovanju. Preneseno mu je kako će mu se oduzeti diplomatski status i da se očekuje da u razumnom roku napusti teritorij Republike Hrvatske, ističe se u priopćenju.

Također se navodi da Hrvatska ne prekida diplomatske odnose s Libijom, ali da će do daljnjeg prekinuti komunikaciju s libijskim diplomatskim predstavništvom u Zagrebu. U ožujku ove godine Republika Hrvatska je zbog sigurnosne situacije privremeno zatvorila veleposlanstvo u Tripoliju.

'S obzirom da je izišao iz uobičajene diplomatske procedure djelovanja, donijeli smo odluku o tome da ga proglasimo personom non grata i zamolili smo ga da napusti teritorij RH', izjavio je novinarima nakon sjednice Vlade hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, komentirajući nepoželjnost sada već bivšeg libijskog otpravnika.