HRVATSKA ISTRAGA

Tuerk se čudi Sanaderovoj izjavi o Hudoj Jami

11.03.2009 u 18:30

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u srijedu da je začuđen izjavom hrvatskog premijera Ive Sanadera da bi se hrvatski istražni organi trebali uključiti u istragu poratnog zločina čiji su tragovi otkriveni početkom prošlog tjedna u napuštenom rudniku ugljena Barbarin rov u selu Hudoj Jami kod Laškoga, u Sloveniji

'S čuđenjem sam primio izjave hrvatskog premijera Ive Sanadera u vezi s Barbarinim rovom. Slovenija je suverena država i na njezinu teritoriju istrage i kazneni progon obavljaju slovenski organi', rekao je Tuerk novinarima nakon što je primio pripadnike veteranske udruge Savez veterana rata za Sloveniju (ZVVS).

Premijer Ivo Sanader u utorak je, komentirajući otkrivanje posmrtnih ostataka poratnih egzekucija u Hudoj Jami, a vjeruje se da su mnoge od žrtava tog obračuna bili i Hrvati, rekao je da je vlada od mjerodavnih institucija zatražila da u suradnji sa slovenskim institucijama istraže taj zločin, kako bi se odgovorni kaznili.

'Načelo suverenosti treba poštovati i očekujem da će ga Hrvati poštovati', rekao je Tuerk, komentirajući riječi premijera Sanadera.

Na pitanje novinara nije li interes Hrvatske za istragu legitiman s obzirom da se vjeruje da su žrtve u Hudoj Jami i Hrvati, slovenski predsjednik je odgovorio da se pravni interes Hrvatske za istragu priznaje, ali da 'na suverenom teritoriju Slovenije djeluju slovenski organi'.