BOLIVIJSKI VOĐA

Morales žvakao lišće koke pred ministrima u UN-u

11.03.2009 u 18:23

Bionic
Reading

Bolivijski predsjednik Evo Morales žvakao je lišće koke na susretu s ministrima 53 zemalja članica UN-ova Povjerenstva za suzbijanje zloporabe droga u srijedu u Beču, kako bi podupro svoj zahtjev da se koka povuče s popisa narkotika zabranjenih od 1961.

'Lišće koke nije kokain, ono ne škodi zdravlju i ne uzrokuje psihičke poremećaje ni ovisnost', rekao je na 52. zasjedanju tog povjerenstva u bečkom sjedištu UN-a koje se sastalo na općoj sjednici.

Morales, koji je i dalje sindikalni vođa uzgajivača koke, dodao je da se lišće te biljke uzgaja još od '3000. prije Krista' i da je ono 'simbol identiteta kulture' naroda koji žive na Andama. Bolivijski predsjednik je k tomu zatražio da se na popis zabranjenih droga uvrsti kokainska pasta koja nije na popisu.

Morales je pred novinarima rekao kako se nada da će u svezi s time naići na razumijevanje novog američkog predsjednika Baracka Obame: 'Imamo dodirnih točaka, obojica smo potekli iz naroda koji su bili ponižavani i iskorištavani.' Bolivija je treći po veličini proizvođač koke u svijetu, iza Kolumbije i Perua.