MEDVEDEV I DALJE NEODLUČAN

'Dima i Volođa' čaraju iza zatvorenih vrata

19.05.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Atmosfera se pumpala danima, oko 800 domaćih i svjetskih izvjestitelja napunilo je podmoskovsku menadžersku školu Skolkovo. Dmitrij Medvedev stupio je pred novinare da odgovori na središnje pitanje ruske politike i – prodao maglu

U srijedu se prvi put u tri godine vladanja ruski predsjednik odlučio na takvo sučeljavanje s novinarima. Javnost su proteklih mjeseci intrigirala očita razmimoilaženja između njega i premijera Vladimira Putina – po mnogima novog-starog predsjednika države. Od rata u Libiji do liberalizacije energetskog sektora, Putin i Dmitrij Medvedev demonstrirali su neočekivano zahlađenje odnosa, a aktualni predsjednik ni s čime nije pokazao da se namjerava skloniti s puta autoritarnom Vladimiru Putinu. Spekuliralo se čak da bi se mogao učlaniti u Pravednu Rusiju, opozicijsku stranku u parlamentu, i povesti kampanju protiv Putinove Ujedinjene Rusije.

U Skolkovu je jučer imao priliku i službeno, pred kamerama iz cijelog svijeta, početi predizbornu kampanju. No na pitanje hoće li se nakon relativno uspješnog mandata doista ponovno kandidirati dogodine, tj. u ožujku, Medvedev je rekao:

'...Politika nije samo šou, ona uopće nije šou, već složen rad (... ) koji se podčinjava određenim tehnologijama koje valja uvažiti', objašnjavao je Medvedev, dodajući da je cilj politike poboljšati život građana i zaključivši da ne želi iskoristiti taj povod kao alatku za vlastitu kampanju, nego će čekati da se za donošenje konačne odluke stvore svi preduvjeti.

Medvedev, dakle, i dalje ne isključuje mogućnost da će se kandidirati. Intriga se nastavlja, čeka se Putin, čeka se onaj tko će, simbolički rečeno, prvi povući revolver – ne u smislu likvidacije protivnika, jer njih dvojica još uvijek figuriraju kao bliski suradnici, nego u smislu raspleta sve napetije situacije. Još uvijek nije isključeno da je sve to Putinov igrokaz; slično se zagonetno smješkao prije četiri godine, kada je javnost čekala koga će joj ponuditi za svog nasljednika na čelu države. Glavnina kampanje – ispipavanje pulsa unutar režima, osiguravanje podrške klanova i raznih poluga vlasti – još uvijek se odvija duboko iza zatvorenih vrata. Koliko te procese kontrolira Medvedev, a koliko Putin, i jesu li se njih dvojica još uvijek spremna dogovoriti o svemu - javnost zasad samo nagađa. U međuvremenu, mediji analiziraju svaki tik na licu i trzaj prstima između dvoje glavnih pretendenata na Kremlj.

Medvedev je na konferenciji izrazio podršku najbogatijem oligarhu Rusije Mihailu Prohorovu, koji je nedavno došao na čelo liberalno-kapitalističke stranke Desna stvar. 'Želim im da uđu u parlament jer to će povećati pluralnost u Dumi', poručio je predsjednik. Istovremeno se nastavlja obračunavati s Igorom Sečinom, tajanstvenim Putinovim zamjenikom za energetiku, kojeg se već godinama u javnosti percipira kao možda najmoćnijeg čovjeka iz sjene u suvremenoj Rusiji.