KOSOVO

Prvo suđenje za ratni zločin pod okriljem EULEX-a

11.03.2009 u 17:35

Bionic
Reading

U Okružnom sudu u Peći u srijedu je, uz pojačane policijske snage, počeo sudski proces protiv bivšeg pripadnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova, optuženog za ratni zločin tijekom rata 1999. na Kosovu, što je i prvo suđenje u tom gradu u kojem sudjeluju predstavnici pravosudne misije EULEX na Kosovu

Sudsko vijeće čine dva suca iz misije EULEX i jedan lokalni sudac, a optužnica koju je podnio međunarodni tužitelj EULEX-a tereti 36-godišnjeg Gjelosha Krasniqia iz okolice Peći za ratni zločin nad civilnim stanovništva u regiji Peći tijekom ožujka 1999. godine, za protuzakonita uhićenja i pritvor, otmicu, ubojstvo i pljačku.Nakon čitanja optužnice, sudsko vijeće je saslušalo optuženog Krasniqia, koji je u cijelosti odbacio optužbu. Krasniqi je uhićen 27. svibnja prošle godine.

Suđenje će se nastaviti idućih dana saslušanjem svjedoka i prikazivanjem dokaznih materijala. Početkom veljače održano je prvo suđenje na Kosovu pod pokroviteljstvom misije EULEX-a u kojem je kosovski Albanac Gani Gashi, također bivši pripadnik OVK, osuđen na 17 godina zatvora za ratni zločin protiv civila. U sudskom vijeću koje je donijelo presudu bila su dvojica sudaca EULEX-a i jedan kosovski sudac, a tužitelj koji je vodio slučaj također je bio predstavnik misije EU.