ODUZIMAJU IM AUTE I VILE?

Srpska kladioničarska mafija ukrala milijune eura

19.05.2011 u 11:15

Bionic
Reading

U jučerašnjoj, dosad najvećoj policijskoj akciji u Srbiji, pod nazivom Amfiteatar, u kojoj je sudjelovalo 600 policajaca, uhićeno je ukupno 12 kladioničara i četiri inspektora Uprave za igre na sreću koji su primali mito. Dobro organizirana kladioničarska mafija, koja drži preko 300 uplatnih mjesta širom Srbije, u džepove si je strpala nekoliko milijuna eura. Kako saznaje Press, financijska istraga koja uključuje provjeru imovine kladioničara već je počela, a na popisu za oduzimanje našli su se brojni luksuzni automobili i vrijedne nekretnine

Kladioničarska mafija, koja drži osam kladionica s više od 120 objekata i preko 300 uplatnih mjesta širom Srbije, zgrnula je milijune eura zahvaljujući podmićivanju inspektora Ministarstva financija koji su za nekoliko tisuća eura mita, koje su mjesečno primali od vlasnika kladionica, 'zažmirili' na njihovo nezakonito poslovanje.

'Neke kladionice nisu uopće bile registrirane kao tvrtke koja se bave igrama na sreću. U nekim slučajevima bilo je prijavljeno samo klađenje na nogometne utakmice, dok su kladionice imale puno veću ponudu klađenja. Također, u nekim slučajevima došlo je do fingiranja poslovanja i zlouporaba u području visokotehnološkog kriminala', navode u policiji, a prenosi Press.

Među jučer uhićenima su, kako piše Press, inspektori Uprave za igre na sreću Darko Puača, Njegoš Dželetović, Nikola Komatina i Dušica Malović Kljajić, koji su od vlasnika kladionica mjesečno primali od 200 do čak 5.000 eura mita. Zauzvrat su kladioničarima omogućili nezakonito poslovanje i priređivanje igara na sreću za koje nisu plaćali naknadu državi te su po tom receptu nelegalno stekli nekoliko milijuna eura. I dok su vlasnici kladionica zadovoljno trljali ruke, budžet Srbije je oštećen za više od milijun eura zbog neplaćanja zakonske naknade za izdavanje potrebnog odobrenja za rad i naknade za priređivanje igara na sreću.

Osim uhićenih inspektora Uprave za igre na sreću Ministarstva financija, policija, prema saznanjima Pressa, ima prijave da su mito od vlasnika kladionica primali i pojedini policajci i inspektori iz još nekih ministarstava, što će biti predmet posebne kontrole.

MOZAK OPERACIJA SIN BIVŠEG DIREKTORA JUGOLUTRIJE

Sumnja se da je mozak većine operacija bio Miloš Lučić, sin bivšeg direktora Jugolutrije, Slobodana Lučića. Jugolutrija je svojevremeno bila jedina tvrtka koja je obavljala djelatnost organiziranja igara na sreću.

Lučić mlađi je, kako javlja Press, vlasnik kluba Vrt i restorana Resava te tvrtke koja se bavi iznajmljivanjem slot mašina. Lučić navodno posjeduje i lokale na Zlatiboru te na širem području Beograda u općinama Zemun i Palilula, kao i u Sremskoj Mitrovici.

Uz Lučića, u jučerašnjoj su akciji uhićeni vlasnik nelegalne kladionice Koloseum Božo Tepavčević, vlasnik kladionica Feniks Goran Vasilić, Željko Dorontić iz kladionice Balkan bet, Vladimir Radojičić iz kladionice Soker, Saša Mirčeta iz Maks beta, Goran Janković i Vasa Babić iz kladionice Dupla šansa bet, Mirjana Marinković, djelatnica tvrtke Eurolend-M, vlasnik tvrtke Aspek  Zoran Stojanović Dalibor Ristić iz Požarevca, kao i Žarko Dujanović, koji se bavi nelegalnim priređivanjem igara na sreću.

U jučerašnjoj akciji pretraženo je i više od 150 objekata, uglavnom uplatnih mjesta, ureda, ali i obiteljskih kuća uhićenih pripadnika kladioničarske mafije. Tom prilikom zaplijenjeni su dokumentacija, računala, aparati i novac, a na neke je kladionice jučer stavljen i lokot. U policiji navode da je samo u jednoj kladionici u Mladenovcu pronađeno 200 tisuća eura i milijun dinara.

PRIJAVILI IH KOLEGE KOJI POSLUJU PO ZAKONU

Kladioničarska mafija otkrivena je kombiniranom metodom - otkrivanjem visokotehnološkog kriminala i korumpiranih državnih činovnika te dojavama koje je policija zaprimila od kladioničara koji posluju zakonito. Nakon višemjesečne operativne obrade, jučerašnju je akciju poduzela Uprava kriminalističke policije - služba za borbu protiv organiziranog kriminala, uz pomoć područnih policajaca i u suradnji s Tužiteljstvom za organizirani kriminal.

Akcija Amfiteatar jučerašnjim uhićenjima nije završena, jer se sumnja da je kladioničarska mafija veća te da je povezana s onom regionalnom i da ima puno jače uporište od korumpiranih inspektora.