JIABAO DOČEKAO GILANIJA

'Kina i Pakistan zauvijek će biti dobra braća'

18.05.2011 u 15:54

Bionic
Reading

Kineski premijer Wen Jiabao poručio je u srijedu svom pakistanskom kolegi Jusufu Razi Gilaniju, na početku njegova posjeta Kini, da će ta zemlja zauvijek ostati prijatelj Pakistanu

'Želim istaknuti da će Kina i Pakistan, bez obzira na to kakve promjene nastupile u međunarodnim odnosima, zauvijek ostati dobri susjedi, dobri prijatelji, dobri partneri i dobra braća', kazao je Wen Gilaniju.

'Vjerujem da će ovaj posjet dati snažni poticaj prijateljstvu i suradnji dvije zemlje i odvesti to prijateljstvo i suradnju na još višu razinu', dodao je tijekom susreta u Pekingu.

Četverodnevni posjet pakistanskog premijera Kini započeo je u utorak o 60. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa i dao je priliku da dvije zemlje pokažu čvrsto prijateljstvo u trenutku dok su odnosi Washingtona i Islamabada ozbiljno narušeni zbog višegodišnjeg skrivanja bivšeg vođe Al Kaide Osame bin Ladena u Pakistanu, kojeg su američke snage likvidirale početkom svibnja, i nesposobnosti Pakistana da ga uhvati.

Potpora Pekinga Pakistanu pokazuje zabrinutost Kine zbog mogućnosti da se nestabilnost prelije u zapadne kineske pokrajine u kojoj je muslimansko stanovništvo brojno.

Analitičari upozoravaju da su ovake izjave u funkciji jezičca na vagi koji će uravnotežiti američki utjecaj u regiji te da su pakistanske vlasti previše ovisne o američkoj obavještajnoj i ekonomskoj pomoći, dok se Peking ne želi dublje umiješati u trusno područje i istodobno ugroziti svoje odnose s Indijom.