PREMIJERKA O KRAJU PREGOVOR

'Kažu da neće pomoći Kosor, ali to je projekt za Hrvatsku!'

18.05.2011 u 15:22

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor položila je u srijedu na zagrebačkom Strassmayerovom trgu lovorov vijenac ispred poprsja hrvatskog velikana Ruđera Boškovića povodom 300. obljetnice njegova rođenja, ocijenivši da se 'ne radi samo o hrvatskom već svjetskom umu koji je išao ispred svog vremena'

'Došli smo obilježiti 300. godišnjicu rođenja ne samo hrvatskog već i svjetskog uma....Ruđer Bošković je išao ispred svog vremena i želimo da to znaju i novi naraštaji', kazala je premijerka u nazočnosti kulturnih i znanstvenih djelatnika te veleposlanika zemalja u kojima je Bošković živio i radio.

Dodala je da je jučer na Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-Hrvatska u Dubrovniku, Boškovićevom rodnom gradu, govorila o tom hrvatskom isusovcu, znanstveniku, filozofu, matematičaru, fizičaru, astronomu, geodetu, diplomatu i pjesniku, ali i drugim hrvatskim ličnostima kako bi još jednom ukazala da 'Hrvatska zaista pripada europskom civilizacijskom krugu'.

Lovorove vijence su ispred biste također položili veleposlanici Apostolske nuncijature, Italije, Poljske, Austrije, Turske, Velike Britanije, SAD-a i Rusije.

Premijerka Kosor se nakratko obratila i novinarima, a na pitanje o monitoringu nakon eventualnog zaključenja pregovora odgovorila je da je vlada više puta ponovila da će jednako predano raditi i nakon završetka pregovora te da već sada, zajedno s Europskom komisijom, nadgleda procese koji su u tijeku.

'To su procesi koji se neprekidno moraju dograđivati i nakon ulaska u EU', rekla je Kosor.

Nije htjela nagađati o navodnim otporima Velike Britanije, Nizozemske i Francuske glede dovršetka pregovora, ogradivši se izjavom da je Hrvatska u stalnom kontaktu i radi sa svim članicama EU-a. 'Trenutno dogovaramo još neke bilateralne susrete', dodala je premijerka.

Na pitanje da li se sprema svečanost ukoliko RH uskoro zaključi pregovore, Kosor je odgovorila da će se to 'proslaviti radno'. 'Ali proslavit ćemo 20. godišnjicu osamostaljenja i završetak pregovora bi Hrvatskoj bio veliki dar', rekla je Kosor.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o potpori oporbenih čelnika vladi kada je u pitanju dovršetak pregovora, kazala je: 'Neki kažu da neće pomoći Kosor, a ja im kažem da je to projekt za Hrvatsku. Radi se o potpori Hrvatskoj i oni koji to shvate će se priključiti, a oni koji ne, stoje u mjestu'.