SUKOB INTERESA

Slovenski zastupnici ne mogu biti gradonačelnici

18.05.2011 u 12:15

Bionic
Reading

Slovenski parlament u sedmom je pokušaju prihvatio zakon koji zbog potencijalnog sukoba interesa određuje da je dužnost gradonačelnika nespojiva s mjestom zastupnika u nacionalnom parlamentu, a vrijedit će za zastupnike u idućem sazivu

Od 90 zastupnika sadašnjeg saziva, njih 30 kandidiralo se na lanjskim lokalnim izborima za gradonačelnike u lokalnim sredinama iz kojih dolaze, a 23 su bila izabrana.

Zakon je u utorak kasno navečer prihvaćen u parlamentu sa 48 glasova za i 36 protiv, a pri glasanju ni predstavnici vladajućih ni oporbenih stranaka nisu glasali usklađeno.

Prvi prijedlog zakona koji je dala vlada Boruta Pahora parlament je odbio početkom prošle godine, nakon što su mu potporu uskratili i neki zastupnici vladajućih stranaka.

U sadašnjem parlamentarnom sazivu najviše zastupnika koji su istodobno i gradonačelnici imaju Slovenska pučka stranka (SLS) i Socijalni demokrati, ali takvih slučajeva ima i u ostalim strankama.

Neki od protivnika donošenja zakona o nespojivosti zastupničke dužnosti s dužnošću gradonačelnika u parlamentarnoj su raspravi tvrdili da je riječ o umjetno stvorenom problemu, jer je i europska praksa u tom pogledu različita.

Neki, međutim, smatraju da će zakon pridonijeti političkoj centralizaciji Slovenije i manjoj osjetljivosti vrhovnog zakonodavnog tijela na realne životne probleme.