NIZOZEMSKA EUROPARLAMENTARKA

'Iznenadilo me neznanje Marijane Petir'

18.05.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Marije Cornelissen, zastupnica zelenih iz Nizozemske u Europskom parlamentu izazvala je najveći sukob na inače mirnom sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU - Hrvatska, koji se u ponedjeljak i utorak održavao u Dubrovniku, upitavši ministra pravosuđe Dražena Bošnjakovića može li joj garantirati sigurnost na Prideu u Splitu na koji je pozvana budući da se 50 posto LGBT osoba u Hrvatskoj suočilo s nekim oblikom nasilja

U obranu ministra stale su zastupnice Karmela Caparin i Marijana Petir, a sam ministar eurozastupnici zagarantirao je sigurnost u Splitu. Petir je čak rekla da je po pitanju zakonodavstva o spolnim manjinama Hrvatska pet koraka ispred Europe. Sukobila se i s zastupnikom Europske pučke stranke Antoniom Cancianom koji je želio izbaciti iz konačne deklaracije posebno spominjanje LGBT osoba i nasilja nad ženama rekavši da je dovoljno Hrvatskoj poručiti da je nužno boriti se protiv svih diskriminacija.

Pitali smo Marije Cornelissen je li zadovoljna odgovorima koje je dobila od hrvatskih kolega vezano uz kritike koje je uputila o stanju LGBT zajednica u Hrvatskoj.

'Očito je da ljudi misle o tome i to je dobra stvar, ali neke su me reakcije iznenadile neznanjem. Zastupnica Marijana Petir je rekla da zakonodavstvo vezano uz seksualnu orijentaciju ide dalje nego u bilo kojoj drugoj zemlji i uzela je za primjer promjenu tereta dokazivanja, da ako dođeš s primjedbom na račun neke osobe ili institucije onaj koji je optužen mora dokazati da nije diskriminirao ustvari je dio acquisa – pravne stečevine Europske unije. To je europsko pravilo i sve europske zemlje imaju promjenu tereta dokazivanja, to nije nešto u čemu je Hrvatska 'pet koraka ispred' kako je rekla Marijana Petir, i s obzirom na to da se 50 posto gay osoba u Hrvatskoj suočilo s nekim oblikom nasilja, ne bih rekla da je Hrvatska pet koraka ispred, već da se još mnogo, mnogo toga treba napraviti.

A spram nasilja nad ženama?

Što se tiče nasilja nad ženama znam da pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik radi iznimno dobar posao. Mislim da ne postoji ni jedna slična državna institucija u Nizozemskoj koja ima tako visok stopu pohvala kao vaša pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. To je stvarno posebno. Ali kad čujem da parlamentarni zastupnici kažu da nasilje nad ženama nije tabu u hrvatskom društvu... Mislim, stvarno, to je tabu svugdje, nema zemlje gdje nije i Hrvatska po tome nije posebna i mnogo se toga još treba napraviti. Možda sam razočarana što reakcija nije išla u smjeru shvaćanja koliko se toga još treba napraviti.

Dolazite li ipak na Pride u Split?

Na Pride u Split ću doći, a odmah potom idem u Zagreb gdje ću održati okrugli stol s nevladinim udrugama - uglavnom o ženskim i LGBT pravima, ali obradit ćemo i ratne zločine i korupciju.

Što možete poručiti hrvatskim političarima, što je nužno napraviti da se stvari poprave?

Mislim da bi možda bila dobra ideja uvesti u nekom obliku ured pravobranitelja za seksualne manjine i nastojati da rad na tome napreduje. Također, nužno je da javne osobe poput zastupnika i ministara otvoreno govore protiv homofobije. Ove stvari su iznimno važne.