Svijet PRLJAVI RAT U ARGENTINI

Doživotne kazne časnicima za pokolj ljevičarskih pobunjenika

Sud na sjeveru Argentine u ponedjeljak je osudio osam bivših vojnih časnika na kazne doživotnog zatvora zbog ubojstva nenaoružanih civila tijekom vladavine vojne hunte 1970-ih godina, razdoblja poznatog kao Prljavi rat

Dvadeset i dvoje ljudi, uglavnom članova ljevičarske pobunjeničke skupine Montonerosa, mučeni su i ubijeni 13. prosinca 1976. nakon što su se predali vojsci. U skupini je bilo i nekoliko žena koje su silovane. Pokolj je dobio ime po gradu Margariti Belenu gdje se dogodio, izvješćuje u utorak BBC.

Ta su ubojstva među najistaknutijim slučajeva kršenja ljudskih prava u doba Prljavog rata u kojem je oko 30.000 argentinskih civila oteto, mučeno ili ubijeno.

Nakon suđenja koje je trajalo gotovo godinu dana, sud pokrajine Chaco izrekao je najteže zakonom predviđene kazne za zločine protiv čovječnosti.

Ubrzo nakon što su suci izrekli kazne, prijatelji i članovi obitelji žrtava zapljeskali su ispred suda.

Vojska je dugo vremena inzistirala na tome da su žrtve pokolja bile ustvari naoružani pobunjenici koji su iz zasjede napali vojni konvoj.

Međutim, tijekom suđenja sud je čuo kako je vojska zarobila nenaoružane gerilske borce i neke političke aktiviste i odvezla ih na periferiju Margarite Belena, gdje su likvidirani i pokopani.

Kći jedne od žrtava pokolja, Dafne Zamudio, rekla je za argentinske medije: 'To potkopava mit koji se održava u nekim dijelovima društva i pokazuje da vojska uopće nije djelovala u samoobrani.' Drugi član obitelji, Martin Diaz, kazao je da osjeća 'malo olakšanje'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još