IRSKA 'DOBRODOŠLICA'

Uoči kraljičina dolaska pronađena lažna bomba

17.05.2011 u 09:06

Bionic
Reading

Bomba ručne izrade pronađena je u prostoru za prtljagu u jednom autobusu u blizini Dublina i onesposobljena kontroliranom eksplozijom, priopćila je irska vojska, nekoliko sati uoči povijesna dolaska britanske kraljice Elizabete II. u posjet Irskoj

Bomba je pronađena u ponedjeljak kasno navečer u autobusu u gradu Maynoothu, 25 kilometara od Dublina. Vojni pirotehničari uništili su je kontroliranom eksplozijom oko tri sata ujutro i njezine ostatke predali policiji zbog istrage. Bombu je pronašla policija nakon anonimne dojave. Autobus inače prometuje na liniji za Dublin. Maynooth je grad u okrugu Kildare koji će kraljica posjetiti u četvrtak.

Policija je poslije objavila da istražuje drugi sumnjivi uređaj pronađen u utorak ujutro na dublinskoj tramvajskoj postaji, ali pokazalo da nije riječ o bombi.

'Bio je to uređaj koji je imitirao eksplozivnu napravu', rekao je vojni glasnogovornik Pat O'Connor.

Uoči dolaska kraljice Elizabete II. u Irsku, prvog posjeta nekog britanskog suverena toj zemlji otkako je 1921. stekla neovisnost, irske službe sigurnosti provele su najveću sigurnosnu operaciju u povijesti. Osam tisuća policajaca i dvije tisuće vojnika bit će mobilizirano tijekom kraljičina boravka u Irskoj, a u posljednjih je nekoliko dana već uhićeno više desetaka osoba, za koje se pretpostavlja da pripadaju disidentskom republikanskom pokretu.

Britanski Foreign Office priopćio je da se ne mijenja plan kraljičina posjeta unatoč novim sigurnosim prijetnjama.

Mir u Sjevernoj Irskoj nakon višedesetljetnih sukoba omogućio je kraljičin četverodnevni posjet, ali čini se da će tijekom njezina boravka stalno biti podsjetnika na nasilje iz prošlosti.

Njezin dolazak pada na dan 37. godišnjicu bombaškog napada u Dublinu i Monaghanu, najkrvavijega dana u trodesetljetnoj sektaškoj borbi za Sjevernu Irsku.

Rodbina stradalih položit će vijence na mjesto napada u Dublinu, neposredno prije slijetanja kraljice Elizabete II. i njezina muža vojvode od Edinburgha, oko 11 sati.

Kraljičinim posjetom želi se pokazati kako su dobrosusjedski odnosi zamijenili stoljeća neprijateljstava, ali pronalazak bombe kraj Dublina i šifrirano upozorenje primljeno u ponedjeljak o bombi u Londonu, neugodan su pokazatelj kako je manjina i dalje nasilno protiv nastavka britanske uprave nad Sjevernom Irskom.

Procjenjuje se da je gotovo desetina građana Velike Britanije ima djeda ili baku Irce, što znači da mogu biti i državljani Irske. Irski su građani navijači britanskih nogometnih klubova, a prate i britanske sapunice, piše Reuters. Ta zemlja od 4,5 milijuna stanovnika najveće je britansko tržište odjeće, hrane i pića.

No kraljica neće imati previše prilike upoznati obične Irce. Neće biti javne šetnje, a ljudi uz cestu moći će vidjeti samo kraljevsku kolonu. Prijetnja militantnih nacionalističkih skupina koje se protive mirovnome procesu u Sjevernoj Irskoj učinila je nužnim takvo osiguranje, ali je domaćinu ujedno smanjila i mogućnost neugodnosti u slučaju da na ulicama izostane velika razdragna gomila.

Elizabeta će tijekom posjeta Irskoj, među ostalim mjestima, posjetiti stadion Croke Park u Dublinu gdje je 1920. britanska policija ubila 14 osoba, a potom položiti vijenac u 'Vrtu uspomena' podignutom u znak sjećanja na žrtve rata za irsku neovisnost.

U srijedu navečer u kraljičinu čast u dvorcu u Dublinu bit će organizirana svečana večera tijekom koje će kraljica održati govor. Prisutni će biti premijer David Cameron i šef britanske diplomacije William Hague. Tijekom šezdeset godina na britanskom tronu, Elizabeta II. posjetila je 129 zemalja, no nikada dosad najbližeg susjeda, Irsku.