RAVNATELJICA UPRAVE ZA PROŠIRENJE

'Hrvatska bi do kraja svibnja mogla znati datum ulaska u EU'

16.05.2011 u 19:32

Bionic
Reading

Prvog dana 13. sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-HR u hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku govorilo se o stanju procesa pregovora Hrvatske s Europskom unijom i o Poglavlju 23 kao najtežem zadatku na tom putu te je dogovoreno da će se usvojiti zajednička izjava koja će odaslati snažnu podršku Hrvatskoj

Najzanimljivije je bilo izlaganje Alexandre Cas Granje, ravnateljice Uprave za proširenje Europske komisije koja je detaljno secirala hrvatski put u Europsku uniju, ali i rekla da bi krajem svibnja Hrvatska konačno mogla dobiti indikativni datum ulaska. 'Mi sada stvarno trebamo taj datum zbog financijske komponente jer inače dalje nećemo moći nastaviti pregovore oko Poglavlja 33 jer je to element za zatvaranje tog poglavlja', objasnila je ravnateljica Uprave za proširenje.

I sama se poigrala datumima. 'Od zatvaranja pregovora do potpisivanja ugovora o pristupanju obično bi prošlo šest mjeseci, Hrvatska vlada je najavila referendum mjesec dana poslije toga, ratifikacije su u prosjeku trajale između 11 i 18 mjeseci', objasnila je.

Ona ne smatra da Hrvatska pregovara predugo iako takav dojam prevladava u Hrvatskoj javnosti jer je prosjek bio pet-šest godina. 'Nismo puno prekoračili te rokove', rekla je Cas Granja. Ravnateljica uprave za proširenje je napomenula da je Hrvatska prva koja pregovara po novoj metodologiji jer je EU, umorna od velikog vala proširenja, otežala taj postupak. Uvedena su poglavlja 23 i 24, u koja su uključeni i politički kriteriji, te su uvedena mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja. 'Hrvatska će biti prva zemlja koja će završiti taj proces', izjavila je Cas Granja.

Članovi ove parlamentarne skupine iznimno su naklonjeni Hrvatskoj, ali je Gunnar Hoekmark, Šveđanin iz Europske pučke stranke, ipak upozorio da se mora postići slaganje oko preostalih uvjeta da se taj problem ne bi pojavio kasnije tijekom ratifikacije, posebno jer su u Poglavlju 23 utkani temelji Europske unije.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Andrej Plenković je podsjetio da nijedna zemlja kada je ušla u EU nije bila tako spremna da nakon ulaska nije trebala ništa raditi. Ministar Dražen Bošnjaković je govorio o svemu što je učinjeno u hrvatskom pravosuđu kako bi se ispunila mjerila u Poglavlju 23.

Najviše reakcija izazvala je zastupnica zelenih u Europskom parlamentu, Nizozemka Marije Cornelissen, koja je kritizirala odnos prema ženama i spolnim manjinama u Hrvatskoj te je pitala ministra Bošnjakovića, budući da je pozvana na Pride u Split, hoće li se tamo moći osjećati sigurno. Ministar je odgovorio potvrdno, da hoće, i da osim manjih incidenata ta događanja prolaze mirno i da je Hrvatska mirna zemlja.