Svijet IZGUBIO POTPORU ČAK I U MILANU

Berlusconija iznenadili i ražalostili izborni rezultati

Talijanskog premijera Silvija Berlusconija iznenadili su i ražalostili rezultati u prvom krugu lokalnih izbora u kojima je njegov blok desnog centra izgubio potporu u nizu talijanskih gradova, uključujući i njegovo najveće uporište Milano

Nakon 90 posto prebrojanih glasova, Berlusconijeva kandidatkinja za milansku gradonačelnicu Letizia Moratti ima 41,5 posto glasova i zaostaje za kandidatom ljevice Giulianom Piapijom s 48,1 posto. Ovakav rezultat ljevici u drugom krugu 29. i 30. svibnja daje realne izglede za povijesnu pobjedu u financijskom središtu Italije.

»On je tužan, iznenađen i tužan. Nije očekivao takav rezultat«, rekli su u ponedjeljak navečer njegovi suradnici za agenciju Ansu. Berlusconijev glasnogovornik rekao je da premijer neće komentirati rezultate dok ne budu službeni kasnije u utorak.

Berlusconi se osobno jako uključio u predizbornu kampanju u Milanu, svom rodnom gradu i poslovnom carstvu u kojem je desnica suvereno na vlasti od 1993. godine.

Ljevica također uvjerljivo vodi u Torinu i nalazi se pred pobjedom u prvom krugu u svom uporištu u Bologni. U Napulju vodi Berlusconijev kandidat, ali su tamo glasove podijelila dva kandidata ljevice, što će se izbjeći u drugom krugu.

Gotovo četvrtina, odnosno 13 od 60 milijuna stanovnika Italije, bila je u nedjelju i ponedjeljak pozvana je na birališta u 1310 gradova i općina te u 11 pokrajina.

Ovakvi izborni rezultati ukazuju na to da su suđenja za korupciju i seksualne afere znatno ugrozili popularnost premijera Silvija Berlusconija.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još