VATIKAN SVOM KLERU

'Prijavite pedofile vlastima ako to traže lokalni zakoni'

16.05.2011 u 15:30

Bionic
Reading

Vatikan je u ponedjeljak biskupima diljem svijeta odaslao okružno pismo u kojem stoji da pripadnike klera osumnjičene za pedofiliju prijave pravosudnim tijelima te da do svibnja 2012. odrede 'jasne i usklađene' smjernice za sprječavanje seksualnog zlostavljanja maloljetnika, javljaju agencije

'Obveza koja se odnosi na primjereno reagiranje u slučaju seksualnog iskorištavanja maloljetnika od klera dio je važna područja odgovornosti svećenika u njihovim biskupijama', stoji u pismu kardinala Williama Levade, pročelnika Kongregacije za nauk vjere, čije riječi prenosi AFP. Podsjetio je da je papa Benedikt XVI. u svibnju 2010. dao naputke glede pedofilije unutar Crkve.

'Seksualno iskorištavanje maloljetnika nije samo zločin u kanonskom već i zločin koji je predmet progona u građanskom pravu', poručio je kardinal Levada.

'Mi mislimo ozbiljno. Želimo biti primjer prevencije i brige', kazao je drugi vatikanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Drži da je suradnja s civilnim vlastima nužna kako bi se stalo na kraj pedofiliji koja je ukaljala sliku Katoličke crkve, iako je 'odgovornost za rješavanje problema pedofilije u Crkvi u prvom redu na glavnom svećeniku biskupije'.

Objasnio je, međutim, da su biskupi seksualne zločince dužni izravno prijaviti vlastima ako to zatraži lokalno zakonodavstvo.

U pismu biskupima stoji i da se s optuženicima za seksualne prijestupe mora pravično postupati, ali da oni koji su poznati kao zlostavljači moraju biti isključeni iz svećeničke službe. Također se napominje da biskupi moraju biti spremni slušati žrtve i njihove obitelji te da im moraju pružiti duhovnu i psihološku pomoć.

Reuters podsjeća da se Vatikan godinama suočava sa seksualnim skandalima u SAD-u i nekim europskim zemljama, uključivo i Njemačku, domovinu pape Benedikta XVI.