KOSOR U KATOWICAMA

'Ulaskom u EU hrvatski narod vraća se kući'

16.05.2011 u 15:22

Bionic
Reading

Završetkom pregovora i ulaskom u EU hrvatski se narod vraća kući, jer se doista osjećamo kao da pripadamo tom civilizacijskom krugu rekla je u ponedjeljak u Katowicama hrvatska premijerka Jadranka Kosor

Predsjednica Vlade to je rekla u govoru na početku trećeg Europskog gospodarskog kongresa na koji je pozvana kao posebna gošća, uz predsjednike vlada triju zemalja Višegradske skupine, mađarskog Viktora Orbana, češkog Petra Nečasa i poljskog Donalda Tuska te predsjednika Europskog parlamenta Jerzyja Buzeka.

'Želim da velikim pljeskom pozdravite našu posebnu gošću, predsjednicu hrvatske Vlade Jadranku Kosor kojoj i na ovaj način poručujemo da je Hrvatska za nas već članica EU i da samo čekamo da se to službeno potpiše', rekao je na otvorenju trodnevne konferencije domaćin, poljski premijer Tusk predstavljajući nazočnima hrvatsku premijerku.

Kosor je govoru istaknula kako je Hrvatska dovršila golemi posao ispunivši više od 120 mjerila i da će u EU ući spremna i od prvog dana članstva biti ravnopravan i pouzdan partner ostalim članicama. 'To nam sve pruža optimizam da ćemo, kad uđemo u EU biti ne samo punopravna već i ravnopravna članica Unije', rekla je Kosor.

Hrvatska s punim pravom očekuje dovršetak pregovora do kraja lipnja zato što očekuje rezultate nakon dugih godina pregovaranja, ali bi završetak pregovora, po premijerkinim riječima, bio i poseban dar hrvatskom narodu koji 25. lipnja slavi 20. obljetnicu državne neovisnosti.

Usporedno s nastojanjima da dovrši pregovore, koji su trenutačno najvažniji projekt hrvatske Vlade, Kosor je istaknula kako Vlada nastoji Hrvatsku dodatno gospodarski ojačati kako bi bila snažnija i kao članica Unije. U govoru je istaknula komparativne prirodne prednosti koje Hrvatska ima, osobito goleme količine pitke vode, kao i mogućnost proizvodnje ekološki poljoprivrednih proizvoda te Jadransko more, ali osobito je istaknula geostrateški položaj države zbog kojeg već ima ulogu u energetskom povezivanju europskog sjevera i juga, a u buduće će imati i veći. U tu je svrhu, rekla je nazočnima Kosor hrvatska Vlada predložila 18 energetskih projekata koji će, ako se realiziraju u potpunosti, vrijediti četiri milijarde kuna.

Ulazak Hrvatske u Uniju bit će od koristi i samoj EU, pa i zbog doprinosa koji će stabilizaciji i sigurnosti cijele regije jugoistočne europe dati to članstvo.

Zahvalivši se trima premijerima na potpori koju su njihove zemlje sustavno davale Hrvatskoj u ulasku u EU Kosor je rekla da će Hrvatska nakon ulaska u Uniju idućih godina biti onakva kakve su prema njoj bile Češka, Mađarska i Poljska- dobrohotna, uz puno potpore i želje da sa zemljama koje žele ući u EU podjeli svoja znanja.