VIŠE STOTINA RANJENIH

Trinaest mrtvih u pucnjavi na izraelskim granicama

15.05.2011 u 22:00

Bionic
Reading

Izraelski vojnici su u nedjelju, na dan kada Palestinci žale zbog stvaranja Izraela, pucali na palestinske prosvjednike koji su pokušavali prijeći izraelsku granicu sa Sirijom, Libanonom i Pojasom Gaze i ukupno ubili najmanje 13 te ranili više od stotinu osoba

Izraelske snage su u najžešćem sukobu ove vrste posljednjih godina otvorile vatru na tri različite lokacije kako bi spriječile gomile prosvjednika da prijeđu graničnu crtu. Libanonska vojska je rekla da je na libanonskoj granici poginulo desetero Palestinaca kada su izraelske snage otvorile vatru na prosvjednike koji su bacali kamenje i pokušavali prodrijeti u Izrael.

Izvori iz libanonskih službi sigurnosti su rekli da je više od stotinu ljudi ranjeno u pucnjavi do koje je došlo u libanonskom pograničnom selu Maroun al-Ras.

Izraelska vojska je rekla da je libanonska vojska uporabila i bojevo streljivo u nastojanju da zadrži gomilu koja je nasrnula na graničnu ogradu. Izrael je incidente pripisao provokacijama koje je potaknuo Iran kako bi iskoristio palestinske nacionalističke osjećaje osnažene narodnim pobunama 'arapskog proljeća' i kako bi skrenuo pozornost s velikih unutarnjih nemira u Siriji, saveznici Teherana.

Sirijski mediji su izvijestili da su u izraelskoj vatri ubijene dvije osobe nakon što su deseci palestinskih izbjeglica prešli izraelsko-sirijsku granicu na Golanskoj visoravni. Sirijsko ministarstvo je postupanje izraelskih snaga osudilo ocijenivši ga 'zločinačkim aktivnostima'.

U Tel Avivu se izraelski Arapin kamionom, vjerojatno namjerno, zaletio na vozila i pješake, ubivši jednog muškarca i ozlijedivši 17 osoba. Na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom mladi Palestinci i izraelske snage su se satima sukobljavali na glavnoj nadzornoj točki koja dijeli administrativnu prijestolnicu Palestinaca Ramalu od Jeruzalema. Palestinci su bacali kamenje i palili gume a vojnici su ih rastjerivali gumenim mecima i suzavcem.

Hrvatski vojnici na Golanu nisu bili ugroženi

Hrvatski vojnici koji sudjeluju u UN-ovoj mirovnoj misiji na Golanskoj visoravni nisu bili ugroženi u sukobima između izraelskih vojnika i propalestinskih prosvjednika u zoni razgraničenja između Izraela i Sirije, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo obrane RH.

Na granici Izraela i Pojasa Gaze u izraelskoj paljbi su ranjena 82 prosvjednika koji su se približavali ogradi, rekli su djelatnici medicinskih službi. Izraelske snage su rekle da su u odvojenom incidentu ustrijelile muškarca koji je pokušao postaviti bombu u blizini granice.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da se nada da sukobi neće eskalirati. 'Nadamo se da će se mir i spokoj brzo vratiti. No neka se nitko na zavarava. Mi smo odlučni braniti naše granice i suverenitet', rekao je Netanyahu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je u obraćanju putem televizije povodom obljetnice rekao da su ubijeni mučenici za palestinsku stvar.

'Njihova dragocjena krv neće biti uzalud prolivena. Ona je prolivena za slobodu naše nacije', rekao je Abas.

Palestinci u nedjelju obilježavaju godišnjicu 'nakbe' - izgona oko 760.000 Palestinaca s izraelskog područja 1948. godine. UN procjenjuje broj izgnanih i njihovih potomaka na 4,8 milijuna. Rezolucija UN-a 194 nalaže da se svim prognanima koji to žele omogući što brži povratak.