Svijet MASAKR U NJEMAČKOJ

Ubijen napadač i 15 osoba

  • Autor: tportal.hr
  • 11.3.2009 21:08:30
  • 11.3.2009 11:30:05

Napadač koji napravio masakr u pucnjavi u srednjoj školi u Winnendenu, u regiji Baden-Württemberg u blizini Stuttgarta, ubijen je u obračunu s policijom, tako da se ukupan broj mrtvih uključujući napadača popeo na 16. Sve je počelo oko 9.30 ujutro kada je napadač odjeven u crno upao u školu, otvorio vatru i nasumce počeo pucati po učenicima u školi. Ušao je u dva razreda i pucao po hodniku u jednom trenutku je povikao :'Zar još uvijek nisu svi mrtvi?'. Jedna se pripravnica postavila se ispred jedne učenice da ju zaštiti, a on ju je hladnokrvno ustrijelio.

U svom suludom pohodu napadač je ubio devet učenika i troje učitelja u školi, kao i jednog slučajnog prolaznika kod obližnje klinike. Ubijen je tri sata kasnije na parkiralištu supermarketa u mjestu Wendling udaljenom 40 kilometara od mjesta zločina u sukobu s policijom. U pucnjavi s policijom poginula su još i dva slučajna prolaznika te su dva policajca ozbiljno ranjena. Do Wendlinga je navodno došao automobilom iz kojeg je istjerao vozača.

'Napadač je jednostavno počeo pucati okolo, bez razlike', rekao je svjedok za informativnu postaju NTV.

'Stalno je punio oružje. Kada su prvi policajci stigli na mjesto zločina pronašli su tijela u dvjema učionicama', rekao je načelnik policije Konrad Gelden. 'Htio je uništiti cijelu školu', kazao je Rech.

Navodno je riječ o 17-godišnjem napadaču Timu Kretschmeru, bivšem učeniku škole koji je otprije poznat policiji. Izvještaji o starosti napadača kontradiktorni su, ali policijski glasnogovornik izjavio je novinarima da oni znaju o kome se radi i da njegovi roditelji legalno posjeduju 18 komada vatrenog oružja. Policija je zbog toga privela njegove roditelje na obavijesni razgovor.

Reuters
Užas u školi Abertville
Više od tisuću učenika škole zbrinuto je na sigurno. Specijalne policijske jedinice nalaze se na mjestu događaja, a pod policijskom opsadom je i napadačeva kuća. U potragu za napadačem policija je uključila helikopter i pse.

Njemački informativni kanal N-TV izvijestio je da oko školskog kompleksa vlada potpuni kaos, budući da su roditelji učenika pohrlili doznati jesu li njihova djeca živa. 'Ljudi izgledaju izbezumljeno i prestravljeno', izjavila je reporterima jedna svjedokinja.

Napad se dogodio u školi Albertville u Winnendenu, koji ima oko 28 tisuća stanovnika i nalazi se 20-ak kilometara sjeveroistočno od Stuttgarta. Školu poput ove pohađaju učenici između 10 i 16 godina.

Ovo je najgora školska pucnjava u Njemačkoj nakon masakra koji se dogodio u Erfurtu u travnju 2002, kada je bivši učenik Robert Steinhäuser ubio 13 nastavnika i dvoje učenika, policajca i sebe.

Da se američki sindrom učeničkih krvavih pohoda proširio i na Njemačku, svjedoči i događaj iz 2006. kada je 18-godišnji učenik u Emsdettenu ranio 37 osoba, a potom počinio samoubojstvo.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još