PRAVDA U ČILEU

Svećeniku 10 godina zatvora zbog pedofilije

14.05.2011 u 17:00

Bionic
Reading

Čileanski sud u petak je svećeniku Ricardu Munozu dosudio desetogodišnju kaznu zatvora zbog seksualnih odnosa sa maloljetnicima, a gotovo istodobno, zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnih polaznika jednoga čileanskog sjemeništa osumnjičen je i pritvoren još jedan čileanski svećenik, prenio je AFP

Sud u Melipilli, gradu 60 km udaljenom od Santiaga, na petogodišnji je zatvor osudio i partnericu oca Munoza, s kojom ima dvoje djece, a koja mu je pomagala u organiziranju sastanaka s maloljetnicima u motelima na području oko Santiaga. Otac Munoz (55) osuđen je i zbog posjedovanja pornografskog i pedofilskog materijala. Uhićen je u siječnju 2010. godine. Njegov dvostruki život otkriven je nakon policijske istrage, ali i reportaže objavljene u programu javne televizije TVN.

U drugome slučaju seksualnog zlostavljanja maloljetnika zabilježenom na jugu zemlje, sud u gradu Concepcionu odlučio je pritvoriti oca Audina Araya, zbog optužbi da je seksualno zlostavljao troje svojih učenika u dobi od 15 do 17 godina u katoličkom sjemeništu, čiji je bio rektor. Njegov odvjetnik Marcelo Torres smatra kako ‘optužbe nisu sasvim jasne, neprecizne i kontradiktorne’.

Katolička crkva u Čileu, u kojoj je rimokatoličko stanovništvo u ogromnoj većini (80 posto), prošli je mjesec i službeno zatražila ‘oprost’ zbog seksualnih zlostavljanja što su ih nad maloljetnicima počinili neki čileanski katolički svećenici.