TREĆI PUT ZA REDOM

Čović ponovno predsjednik HDZ BiH

13.05.2011 u 22:28

Bionic
Reading

Dragan Čović izabran je ponovno, treći put zaredom, za predsjednika HDZ-a BiH na stranačkome Saboru koji je u petak održan u Mostaru i koji je kao glavne zaključke istaknuo ocjene o eliminiranju Hrvata iz vlasti u Federaciji BiH i u Srednjobosanskoj županiji i uspostavi nelegalne nametnute vlasti te pozive za revidiranje tih odluka

'Mi imamo duboku krizu u BiH koja je prouzročena prije svega pokušajem uspostave vlasti eliminiranjem legitimnih političkih predstavnika hrvatskoga naroda u Federaciji. S druge strane siguran sam da je odluka koju su donijeli bošnjački političari za središnju Bosnu najpogubnija odluka koju je donio bilo koji političar u BiH u posljednjih 15 godina', rekao je Čović nakon što je izabran za predsjednika stranke. On je pozvao međunarodnu zajednicu da ospori ove odluke radi stabilizacije prilika u BiH. I u programskoj deklaraciji osuđena je eliminiranje legitimnih hrvatskih političkih predstavnika iz vlasti.

'Nedopustivo je kršenje ustavnih odredbi o zastupljenosti konstitutivnih naroda i negiranje izborne volje hrvatskoga naroda u BiH, kao i nezakonito i neustavno formiranje vlasti u Federaciji BiH, čime je BiH dovedena u najveću krizu od njezinog nastanka čije razmjere ugrožavaju temelje BiH i njezin opstanak kao države', navodi se u programskoj deklaraciji usvojenoj na Saboru.

Izaslanik premijerke RH i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić rekao je kako RH snažno podržava Hrvate u BiH te da očekuje od HDZ-a BiH koji 'ima plebiscitarnu potporu' da ostvari jednakopravnost Hrvata u zemlji.

Bačić je poručio kako Hrvatska, njena vlada i HDZ u potpunosti stoje uz Hrvate u BiH kada je u pitanju ravnopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda dodajući da 'ne smije dolaziti do majorizacije i da se hrvatska politička volja mora izraziti'. 'Mi u HDZ-u potpuno podržavamo zaključke Hrvatskog narodnog sabora i rezoluciju koja je na tragu spasa za BiH', dodao je Bačić.

Za Čovića, koji je bio jedini kandidat za predsjednika stranke, na Saboru je glasovalo 568 izaslanika te je izabrano 20 članova Predsjedništva koji bi trebali voditi stranku u sljedeće četiri godine. Za zamjenika predsjednika stranke izabran je Nikola Lovrinović, umjesto Nike Lozančića.