FUELE PORUČIO SRBIJI

Puna suradnja s Haagom za status kandidata za EU

13.05.2011 u 22:20

Bionic
Reading

Povjerenik za proširenje Europske unije (EU) Stefan Fuele izjavio je, uoči dolaska u Srbiju, najavljenog za idući tjedan, da će vlastima u Beogradu prenijeti kao je potrebno ubrzati ispunjavanje uvjeta za stjecanje kandidature za članstvo u EU te istaknuo kako je za to potrebno i pozitivno izvješće glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, prenosi u petak B92

Fuele je, u razgovoru za taj beogradski medij, naveo kako ne postoje važnije i manje važne stvari te da sve dio istog paketa, uključujući i punu suradnju s Haaškim tribunalom.


'Prošle godine, u listopadu, kada su članice EU odlučivale o davanju zelenog svjetla (europskoj) Komisiji da započne proces razmatranja kandidature Srbije, puna suradnja s Tribunalom isticana je kao nešto naročito važno. Zato u svim kontaktima sa srbijanskim dužnosnicima mi ponavljamo tu poruku', kazao je europski povjerenik. Upitan mora li izvješće Brammertza o suradnji Srbije s Haaškim sudom biti pozitivno, Fuele je kratko odgovorio 'Da'.

Objasnio je kako se on, kao ni predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso čiji se dolazak također očekuje, neće za vrijeme posjeta baviti ocjenjivanjem situacije kada je riječ o ostvarivanju uvjeta za stjecanje statusu kandidata.

'To će se raditi tijekom ljetne pauze i odmah poslije ljeta. Ovo je još vrijeme kada dajemo potporu Srbiji uzimajući u obzir da je svladala izuzetno velike izazove i u posljednjih godinu i pol dana učinila toliko mnogo. Sada je prilika da se taj proces okruni', kazao je.

Glavni cilj skorog posjeta, kako je rekao, jest ohrabriti Srbiju da iskoristi te posljednje tjedne i mjesece kako bi se pozabavila preostalim pitanjima na kojima se inzistira u posljednjem izvješću Komisije o napretku Srbije.
Fuele je ustvrdio kako postoji napredak u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije te u izmjenama izbornih zakona, no da ostaje za vidjeti je li taj napredak dovoljan.

Glede dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi pod okriljem Bruxellesa i utjecaja tih pregovora na dobivanje statusa kandidata Fuele je kazao da se Komisija i članice slažu da su ti razgovori značajan element regionalne suradnje, no da se ne mogu voditi samo zato da bi se razgovaralo već da moraju imati rezultat i pozitivan utjecaj na svakodnevni život ljudi na Kosovu.