ANTISEMITSKO ŠTIVO

Kremlj traži zabranu 'Protokola sionskih mudraca'

13.05.2011 u 22:11

Bionic
Reading

Savjetodavno tijelo Kremlja u petak je pozvalo pravosudne organe da zabrane Protokole sionskih mudraca, jedno od najpoznatijih antisemitskih djela

Vijeće za građansko društvo je priopćilo da je od glavnog državnog odvjetnika Jurija Čaike zatražilo da to kontroverzno djelo stavi na listu ekstremističkih publikacija i da stoga bude zabranjeno.

'Molimo vas da djelo Protokoli sionskih mudraca odlukom suda bude stavljen na popis ekstremističkih izdanja', kazao je glavni tajnik Vijeća Evgenij Velikov u priopćenju.

Vijeće je također izrazilo žaljenje zbog 'neprimjerene reakcije' moskovskog tužiteljstva koje se krajem ožujka oglušilo na zahtjev nevladine udruge za ljudska prave da se Protokoli zabrane. Tužiteljstvo je presudilo da to djelo ne sadrži elemente koj bi pozivali na akcije protiv Židova.

Protokoli Sionskih mudraca su antisemitski spis koji je navodno zbornik zapisnika s masonskih sastanaka te tako opisuje navodnu židovsku i masonsku zavjeru da se zavlada svijetom.

Protokoli su prvi put tiskani 1903. u ruskom listu Znamja, pa potom ponovo 1905. kao dvanaesto poglavlje knjige ruskog pravnika, mistika i pisca religijskih pamfleta Sergeja Nilusa.