PEDOFILSKI SKANDALI

Amnesty International iskritizirao Vatikan

13.05.2011 u 17:24

Bionic
Reading

Vatikan nije ispunio svoje međunarodne obveze u odnosu na zaštitu djece u vezi sa svećeničkim seksualnim zlostavljanjem maloljetnika, ocijenjeno je u petak u godišnjem izvještaju Amnesty Internationala

'Sveta Stolica nije dovoljno poštovala svoju međunarodnu obvezu zaštite djece', kaže se u tome izvještaju. Spominje se sve veći broj dokaza svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece u zadnjim desetljećima, kao i 'uporna nesposobnost katoličke crkve da se na odgovarajući način postavi prema tom zločinu'.

Papa je priznao da je zlostavljanja bilo i za posjeta zemljama poput Irske, Malte i Ujedinjenoga Kraljevstva izrazio je žaljenje, piše Amnesty International. Crkva je pooštrila kanonski zakon o toj temi, ali on 'ne sadržava obvezu crkvenih vlasti da obavijeste civilne vlasti radi kaznenog progona', kaže se u izvještaju Amnesty Internationala, organizacije za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu.'Tajnost je obvezatna u tome postupku', dodaje se u izvještaju.

Vrhunac pedofilskog skandala bio je 2010. godine kad je otkriven niz slučajeva u Belgiji, Njemačkoj i Irskoj. Neki su biskupi optuženi da su skandale zataškali kako bi zaštitili svećenike pedofile koje su samo premještali. Cirkularno pismo iz Vatikana biskupima diljem svijeta sa 'smjernicama' koje treba slijediti u slučaju pedofilije unutar Crkve, bit će izdano u ponedjeljak.