DANAK REVOLUCIJE

U Siriji do sada 850 mrtvih

13.05.2011 u 17:16

Bionic
Reading

U Siriji je ubijeno 850 osoba, a tisuće su zatvorene u dva mjeseca proturežimskih prosvjeda, objavila je UN-ova agencija za ljudska prava i pozvala vladu na suzdržanost u petak pred nova okupljanja, no aktivisti navode da je predsjednik izričito zabranio otvaranje vatre na prosvjednike

'Ponovo pozivamo vladu da pokaže suzdržanost, prekine uporabu sile i masovna uhićenja kojima ušutkava protivnike' režima, rekao je u Ženevi Rupert Colville, glasnogovornik UN-ove visoke povjerenice za ljudska prava.


Podatak o 700 do 850 mrtvih, koji su iznijele nevladine udruge, vjerojatno je točan, dodao je Colville. Književnik i protivnik režima Luai Husein na internetu je objavio da je predsjednik Bašar al-Asad naredio snagama reda da ne otvaraju vatru na prodemokratske prosvjednike, piše agencija AFP.

'Butaina Šaban (predsjednikova savjetnica) kazala mi je u telefonskom razgovoru da su predsjednikove stroge naredbe da se ne otvara vatra na prosvjednike', napisao je Husein an svom Facebooku. 'Svi koji budu prekršili te naredbe, snosit će punu odgovornost', navodno je rekla Šaban.

Al-Bašarova savjetnica u srijedu je u provladinu listu Al-Vatan napisala da je počeo 'nacionalni dijalog'. Agencije prenose da su u petak pojačane vojne i policijske ophodnje u gradovima gdje se iskazuje najveći otpor režimu. Petak, dan molitve, prigoda je Sirijcima za okupljanja.

Pozivajući se na izjave boraca za ljudska prava, AFP prenosi da su nastavljena uhićenja prosvjednika u gradovima Latakiji i Kamišli, u gradu Deri na jugu i Deiru Ezoru na istoku. Agencija Reuters javlja da su tisuće sirijskih Kurda prosvjedovale na istoku zemlje u petak tražeći kraj vojnih akcija, kazao je kurdski vođa. 'Prosvjedi se šire', rekao je Habib Ibrahim za Reuters i dodao da su prosvjedi izbili u glavnome gradu pokrajine Kamišli te u manjim gradovima Amudi i Derabasiju blizu granice s Turskom.