ODGURNULI KĆERI I SUPRUGU

Ubojstvo Bin Ladena snimilo 25 kamera!

13.05.2011 u 14:29

Bionic
Reading

Svih 25 pripadnika elitne američke postrojbe Navy SEALs imalo je kamere na kacigama za vrijeme 40-minutnog napada u Abotabadu, pa američki dužnosnici još uvijek pregledavaju snimke i utvrđuju što se uistinu dogodilo te noći kada je ubijen Osama bin Laden, tkriva CBS News

Za sada je javnosti obznanjeno da se jedini oružani obračun dogodio u gostinjskoj kući, gdje je jedan od Bin Ladenovih kurira navodno otvorio vatru, nakon čega je ustrijeljen. Nitko u glavnoj zgradi na posjedu nije ispalio metak niti je bio naoružan, iako je u blizini pronađeno oružje.

Pripadnici postrojbe SEALs prvo su ugledali Bin Ladena kada je izašao iz sobe na trećem katu. Pucali su na njega, ali su promašili metu. Bin Laden se potom povukao natrag u sobu, a prvi specijalac koji je prošao kroz vrata dograbio je njegove kćeri i gurnuo ih u stranu.

Čim je drugi specijalac ušao u sobu, na njega je navodno jurnula Bin Ladenova supruga - ili je ženu na specijalca možda gurnuo sam Bin Laden, izvještava CBS News. Specijalac ju je gurnuo u stranu i ustrijelio Bin Ladena u prsa. Treći specijalac pucao mu je u glavu.

Charles Albert 'Dutch' Ruppersberger, demokrat iz Odbora za obavještajni rad Predstavničkog doma američkog Kongresa, u sjedištu CIA-e vidio je fotografije mrtvog Bin Ladena.

'Bilo je četiri, pet ili šest fotografija. Samo su dvije rane od metka. On je bio u bijeloj potkošulji i kućnom ogrtaču bež boje', rekao je Ruppersberger.

Računalni spisi koje su specijalci odnijeli iz Bin Ladenovog skrovišta sadržavaju, između ostalog, imena terorista koji su dosad bili nepoznati američkim obavještajnim službama. Među dokumentima je 12 rukom ispisanih stranica Bin Ladenovog dnevnika, koje se odnose na planirani veliki napad protiv SAD-a. Bin Laden nije želio da se za napad na američku željeznicu koriste Arapi, jer oni izazivaju previše sumnje. Planirao je da napad koincidira s 10. godišnjicom 11. rujna 2001.

Tu su i poruke njegovim poručnicima i svim podružnicama Al Kaide da ne troše vrijeme na male, lokalne akcije i da se fokusiraju na Sjedinjene Države.

Američki dužnosnici ne mogu razumjeti zašto je Bin Laden ostavio toliko ključnih informacija nezaštićenima - zašto ih nije programirao za samouništenje. Najbolji mogući odgovor jest uvjerenje ga SAD nikada neće pronaći, zaključuje CNS News.

ABC News