ŠPANJOLSKA

Podižu se šatorska naselja u Lorci nakon potresa

12.05.2011 u 17:01

Bionic
Reading

Spasilačke službe počele su u četvrtak podizati šatorska naselja za tisuće ljudi koji se ne mogu vratiti svojim kućama pošto je potres jakosti 5,1 stupanj u srijedu navečer pogodio drevni grad Lorcu na jugoistoku Španjolske, javljaju svjetske novinske agencije

Stotine stanovnika stajale su u redu za hranu i tumarale ulicama Lorce zaogrnute dekama u četvrtak. Većina njih provela je noć na otvorenom nakon potresa u kojemu je poginulo devetero ljudi, a više od 120 je ozlijeđeno. Većina od 90.000 stanovnika čeka građevinske inspektore koji provjeravaju zgrade kako bi utvrdili može li se u njima stanovati.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero izjavio je da je u Lorci raspoređeno 800 vojnika i pripadnika civilne garde, poslano je 370 vojnih šatora, a uspostavljena je i privremena bolnica.

'Aktivirali smo sve mjere pomoći maksimalnom brzinom', kazao je premijer koji u petak namjerava posjetiti grad. Španjolske vlasti u srijedu su prvo priopćile da je u potresu poginulo desetero ljudi, a zatim su ispravile tu brojku i objavile da je smrtno stradalo devetero ljudi.

Brojne stare zgrade, crkve i kuće oštećene su, a neke i potpuno srušene, izvijestile su agencije. Ovo je bio najjači potres u Španjolskoj u 50 godina, a posljednji u kojem je zabilježena ljudska žrtva, jedna, dogodio se prije 14 godina.

U gradu Lorci živi oko 90.000 stanovnika. Arheološki nalazi pokazuju da potječe iz brončanog doba, a pretpostavlja se da mu je naziv ostao još iz rimskog razdoblja. Svojim drevnim utvrdama i starim crkvama velika je turistička atrakcija španjolskog juga.