ZBOG STAROSTI NA SLOBODI

Demjanjuk osuđen zbog sudjelovanja u 27.900 ubojstava

12.05.2011 u 16:59

Bionic
Reading

Nepravomoćno osuđeni 91-godišnji čuvar u nacističkom logoru John Demjanjuk, kojeg je njemački sud u četvrtak osudio na pet godina zatvora za pomaganje u ubijanju 27.900 Židova u koncentracijskom logoru Sobibor, zbog poodmakle dobi bit će pušten iz zatvora do okončanja žalbenog postupka, priopćio je sud

'Optuženik će biti pušten', rekao je sudac Ralph Alt u četvrtak na muenchenskom sudu nakon što je Demjanjuka proglasio krivim i izrekao mu petogodišnju kaznu zatvora. Demjanjukovi su odvjetnici po izricanju presude najavili žalbu. Alt je odluku o puštanju obrazložio starošću osuđenika, činjenicom da ne predstavlja rizik i time što ne može napustiti zemlju jer je apatrid bez osobnih dokumenata.

Inače bi Demjanjuk morao čekati u zatvoru više mjeseci do okončanja žalbenog postupka i pravomoćnosti presude. 'On će danas napustiti zatvor', rekla je glasnogovornica suda Margarete Noetzel agenciji AFP.

Njegov odvjetnik Guenther Maull je rekao da se još ne zna gdje će Demjanjuk biti po oslobađanju no da će ga vjerojatno udomiti ukrajinska zajednica u Muenchenu, izvijestili su mediji. Demjanjuk pati od više bolesti i potrebna mu je svakodnevna medicinska skrb.

Muenchenski je sud u četvrtak presudio da je Demjanjuk kao čuvar u logoru Sobibor u Poljskoj pomagao u masovnim ubojstvima tijekom Drugog svjetskog rata. Suđenje je počelo 30. studenoga 2010. godine, a Demjanjuk je sudski proces koji je trajao 18 mjeseci pratio iz invalidskih kolica, a ponekad i s ležaja. Njegova je obitelj tvrdila da je preslaba zdravlja da podnese suđenje.

Demjanjuk, koji je rođeni Ukrajinac, tvrdio je da je 1941. unovačen u Crvenu armiju, da su ga nacisti zarobili te da je ostatak rata proveo kao ratni zatvorenik. Njemački tužitelji su iznijeli dokaze koji su ga identificirali kao čuvara u Sobiboru. Demjanjuk je pedesetih godina prošlog stoljeća emigrirao u SAD a tijekom 2009. u Njemačku je izručen iz SAD-a, gdje je kao umirovljenik živio u Clevelandu.