MIKLENIĆ BI DOBIO SLOM ŽIVACA

Većina španjolskih katolika podržava gay brakove!

12.05.2011 u 14:21

Bionic
Reading

Ankete pokazuju evoluciju španjolskog društva prema slobodarskim idejama. Tako 56 posto tamošnjih katolika (među njima i 36 posto prakticirajućih katolika) podržava ne samo homoseksualne brakove već i mogućnost da takvi brakovi odnosno parovi usvoje djecu

Vjernici smatraju da se Katolička crkva ne uspijeva prilagoditi modernom životu i da ne zna odgovoriti na iskušenja modernoga doba, piše madridski dnevnik El País.

To su najvažniji zaključci istraživanja Puls Španjolske 2010. koji je provela fondacija Ortega Marañón y Metroscopia koncem prošle godine na uzoru od pet tisuća građana.

Anketirani najviše vjeruju znanstvenicima kao društvenoj grupi. Čak 92 posto građana misli da su oni najviše doprinijeli poboljšanju kvalitete života, a 68 posto vjeruje da budućnost ovisi o izvrsnosti španjolskih znanstvenika.

Zanimljivo je i što čak tri četvrtine Španjolaca smatraju da su astrologija, tarot, vidovitost i slično pitanja zaglupljivanja naroda i lake zarade.

Katolička crkva je ipak institucija u koju se najviše vjeruje (65 posto građana), ali anketirani razlikuju vjerovanje od religijske prakse, pa se čak 61 posto nominalnih katolika ne smatra prakticirajućim vjernicima.