Svijet RADIKALAN POTEZ

Aktivisti Greenpeacea zatočili EU ministre

Više od tristo aktivista Greenpeacea u utorak je blokiralo jednu od glavnih zgrada Europske unije u Bruxellesu tražeći da se više čini na zaštiti klime, nakon čega ih je policija nasilu udaljila i privela gotovo sve sudionike prosvjeda

Akcija pod nazivom 'ministri bez izlaza' počela je oko 10.30 sati ispred zgrade Europskog vijeća, gdje se održavao sastanak ministara financija EU-a, a završila se tri sata poslije ponovnim otvaranjem svih izlaza, rekao je jedan zaštitar.

Greenpeace je objavio priopćenje u kojemu kaže da je policija pritvorila više od 300 ljudi kako bi očistila prostor ispred zgrade, pri čemu je petero prosvjednika nanijela ozljede, ne navodeći o kakvim je ozljedama riječ.
Policija nije potvrdila te informacije.

Natpise 'Save the climate' (Spasite klimu) i 'Bail out the planet' (Plan za spašavanje planeta), moglo se pročitati na nekim transparentima koje su nosili prosvjednici kojih je bilo 340 iz 20 zemalja, kako navodi ta organizacija za zaštitu okoliša.

'Da je planet banka, odavno bi ga spasili od stečaja', upozorava aktivist Fawaz Al Bitar. Zgrada Europskog vijeća pod nazivom 'Justus Lipsius' je mjesto gdje se redovito sastaju ministri Europske unije, kao i šefovi država i vlada u prigodi održavanja svojih summita.

 

 
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još