Svijet PREDSJEDNIK OPET POPULARAN

Osamino ubojstvo Obami podignulo rejting

Američki predsjednik Barack Obama u velikoj je prednosti u odnosu na svoje potencijalne republikanske rivale u utrci za predsjedničke izbore 2012., no prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja objavljenim u srijedu, što ga je za Reuters provela agencija Ipsos, ozbiljnu prepreku za aktualnog američkog predsjednika u predstojećoj utrci za drugi mandat u Bijeloj kući predstavljaju sumnje Amerikanaca oko načina na koji se uhvatio u koštac s ekonomskim pitanjima u zemlji

Istraživanje je pokazalo kako je popularnost američkog predsjednika nakon smaknuća Al-Kaidina vođe Osame bin Ladena značajno porasla, pa sada 45 posto Amerikanaca vjeruje da će on ponovno pobijediti na izborima 2010., što je za 10 posto više u odnosu na istraživanje provedeno prije izbora u kongresu održanih u studenome prošle godine.

Prema istraživanju, najozbiljniji Obamini republikanski protukandidati su bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee i bivši guverner države Massachusetts Mitt Romney, no Obamina prednost u odnosu na Huckabeeja je 51 prema 39 posto, a u odnosu na Romneya 51 posto (Obama) prema 38 posto.
U odnosu na prošli mjesec, Obama uživa popularnost 49 posto stanovnika, i bilježi porast za tri posto, što je, kako smatraju promatrači, skroman porast s obzirom na uspješno obavljenu operaciju smaknuća Bin Ladena. No Obama nije dobio na popularnosti kada je o ekonomskim pitanjima riječ, a to je ono što će vjerojatno značajno utjecati na njegovu potencijalnu ponovnu pobjedu 2012.

Naime, samo 34 posto Amerikanaca odobrava način na koji se aktualni američki predsjednik uhvatio u koštac s ekonomskim problemima u zemlji, a to je, prema Ipsosovu istraživanju najniži postotak od siječnja 2009., otkad je došao u Bijelu kuću. U zemlji je i dalje velik broj nezaposlenih, što je za Obamu, smatraju promatrači, također velika prepreka. "Ekonomija i pitanje zaposlenja, odnosno nezaposlenosti, definitivno su najvažnija pitanja", rekla je Ipsosova zaposlenica Julia Clark. Istraživanje je provedeno od 5. do 9. svibnja, na 1.029 odraslih osoba.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još