INZKO U SAD-U

'U BiH treba djelovati odlučno i jedinstveno'

11.05.2011 u 21:33

Bionic
Reading

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko prenio je u srijedu zamjeniku američke državne tajnice Jamesu Steinbergu ocjenu da je stanje u BiH trenutačno najteže od 1995. godine te je pozvao na 'odlučno i jedinstveno' reagiranje međunarodne zajednice, objavio je Inzkov sarajevski ured (OHR).

Inzko, koji od ponedjeljka boravi u SAD-u, sastao se sa Steinbergom tijekom dana u Washingtonu te ga je izvijestio kako je BiH 'suočena s najozbiljnijim prijetnjama Daytonskom sporazumu otkako je on potpisan 1995. godine'.


Inzko je podsjetio Steinberga kako su proteklih godina suverenitet, teritorijalni integritet i funkcionalnost BiH neprekidno bili predmetom sve većeg osporavanja, da je proces euroatlantskih integracija zaustavljen te da već sedam mjeseci država BiH nema novu vlast.

Uz sve to, istaknuo je Inzko, parlament entiteta Republika Srpska donio je odluku o provedbi referenduma 'usmjerenog protiv državnih pravosudnih tijela i ovlasti visokog predstavnika koje je dobio od Ujedinjenih naroda'.

Ovaj postupak, ocijenio je austrijski diplomat, prijetnja je samim temeljima na kojima leži mir u BiH u proteklih petnaest godina. 'Odgovor međunarodne zajednice na ove aktivnosti mora biti odlučan i jedinstven', zahtjev je kojega je Inzko prenio Steinbergu.

Dodao je kako političarima u RS mora postati jasno da je podrivanje Daytona 'opasna politička avantura' te da je cijela situacija ujedno i ozbiljna kušnja Službi za vanjske poslove Europske unije.

Inzko je zaključio i to kako je jasno da u BiH nisu stvoreni uvjeti da ta zemlja djeluje bez potpore međunarodne zajednice te jake uloge OHR-a ali i vojnih snaga EU (EUFOR). Dodao je kako je to ključno za stabilnost BiH ali i cijele regije.