KAOS NA JUGU ŠPANJOLSKE

U dva potresa najmanje desetero mrtvih

Bionic
Reading

Dva snažna potresa pogodila su grad Lorcu u španjolskoj regiji Murciji, smještenoj na jugoistoku Pirenejskog poluotoka. Prema najnovijim informacijama iz španjolskih medija, poginulo je najmanje deset osoba, a među njima je i maloljetnik

Prvi potres bio je jačine 4,5 stupnja po Richteru, dok je drugi potres, dva sata kasnije, koji je regiju pogodio u 18.47 po lokalnom vremenu, bio jači - 5,1 stupnja. Epicentar potresa bio je na dubini od samo jednog kilometra, a osjetio se u nekoliko gradova u regiji.

Najveća materijalna šteta nastala je na starim zgradama, a srušio se i zvonik crkve u Lorci. Oštećena je zgrada bolnice u Lorci te su iz nje evakuirani pacijenti.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero poslao je vojsku na pogođeno područje. Mobilizirano je 150 vojnika a u slijedećih se nekoliko sati očekuje dolazak logističke podrške iz Madrida kako bi se strojevima raskrčile ruševine.

Potresi su uobičajeni u ovoj španjolskoj regiji, no oni s ljudskim žrtvama iznimno su rijetki, prenosi BBC. Jači potresi zabilježeni su 2005. i 1999. godine.

Nakon dva jaka potresa osjetio se niz slabijih, a lokalne se vlasti boje da bi broj poginulih mogao rasti. BBC piše da je ovo najozbiljniji potres koji je pogodio Španjolsku u posljednjih 50 godina.

Pripadnici spasilačkih timova od kuće do kuće tragaju za žrtvama u gradu Lorci koji broji oko 90 tisuća stanovnika. Potres se osjetio i u Malagi, Granadi i Sevilji. Gradom vlada panika i kaos, a telekomunikacija je otežana. Zbog stotina poziva onesposobljen je i broj 112.

Katastrofa je predsjednika pokrajine Murcia Ramóna Luisa Valcárcela zatekla u Bruxellesu. Prekinuo je program te se vraća u Španjolsku, piše španjolski portal elmundo

Pogledajte kako je reportera i snimatelja španjolske televizije umalo poklopio zvonik crkve u Lorci koji je pao tek nekoliko metara od njih.