SAMO TEORIJA

SAD bio spreman uhititi i ispitati Bin Ladena

11.05.2011 u 17:42

Bionic
Reading

Kao dio operacije protiv Osame Bin Ladena, SAD je imao spreman tim pravnika, tužitelja i prevoditelja koji su trebali odmah nastupiti po uhićenju ozloglašenog šefa Al Kaide, da je ostao na životu, iako je to bila samo teoretska mogućnost, javlja The New York Times pozivajući se na izvore iz Obamine administracije i Pentagona

List piše da je Barack Obama bio naredio pripravnost rečene grupe na nosaču zrakoplova Carl Vinson, u Arapskome moru. Jedna je grupa bila spremna za posao ispitivanja i gonjenja, a druga pak za zbrinjavanje njegova tijela ukoliko bi na nosač stigao mrtav, što se i dogodilo.

Ništa se ne kaže o tome što bi se dogodilo da je Bin Laden ispitan odmah nakon uhićenja, kamo bi bio odveden u pritvor i na suđenje, iako se pretpostavlja da bi mu se sudilo u New Yorku, gdje se dogodio najveći zločin, zbog kojeg ga se i tražilo.

Tekst TNYT-a doprinos je živoj raspravi oko toga jesu li američke snage zaista predviđale mogućnost uhićenja ili je to bio paravan s obzirom na već potvrđenu informaciju da Bin Laden nije bio naoružan kada je ubijen u svom skrovištu u Abotabadu u Pakistanu.

Nastupajući u emisiji '60 Minutes' na CBS-u predsjednik Barack Obama je kazao da je njegova prva briga bila sigurnost američkih specijalaca te da mu je zadnja na pameti bila mogućnost da Bin Laden izgubi život tijekom akcije. 'S time se i računalo', kazao je.

Bivši ministar obrane Donald Rumsfeld kritizirao je Bijelu kuću zbog velike količine kontradikcija u izvještavanju o toj operaciji.