ISTA MIROVINSKA PRAVA HOMOSEKSUALCIMA

Kako je jedan gej umirovljenik promijenio Europu?

12.05.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava iz Luksemburga presudio je da gej parovi moraju imati jednaka mirovinska prava kao i heteroseksualni parovi, jer bi sve drugo bila diskriminacija. Tužbu sudu podnijele su njemačke gej-lezbijske udruge, u ime umirovljenika Jürgena Römera

Jürgen Römer živio je mirnim i povučenim životom u sjevernonjemačkoj metropoli Hamburg. Kao mladić se 1950. zaposlio u gradskoj službi Hamburga, u kojoj je radio punih 40 godina te 1990. konačno otišao u mirovinu.

Godine 1969. Jürgen je upoznao i svog dugogodišnjeg partnera, s kojim se konačno vjenčao 2001, kada je crveno-zelena vlada Gerharda Schrödera uvela civilno partnerstvo za istospolne parove.

No pedantni Nijemac Jürgen nije mogao ne primijetiti kako dobiva 300 eura manje mirovine nego njegovi kolege koji su u heteroseksualnim brakovima, pa je svog dugogodišnjeg poslodavca, grad Hamburg, pitao za objašnjenje.

Gradske službe, u kojima je Jürgen Römer radio četiri desetljeća, odgovorile su mu kako on ne dobiva dodatak na mirovinu koji imaju svi u heteroseksualnom braku te da su takva pravila. Jürgen je zaključio da pravila nisu fer te je Hamburg tužio na njemačkom sudu. Pravnu podršku dobio je od LSVD-a, Saveza njemačkih gejeva i lezbijski.

Hamburški sud je slučaj odmah poslao na Europski sud za ljudska prava u Luksemburgu, jer je bila riječ o tužbi koja se bavi diskriminacijom i temeljnim europskim pravima.

Europski sud za ljudska prava ovih je dana presudio da je riječ o diskriminaciji te da gej parovi moraju imati jednaka mirovinska prava kao i svi ostali. Sud je zaključio da je situacija u kojoj se nalaze heteroseksualni vjenčani parovi u suštini jednaka situaciji dugogodišnjih gej partnera te da i homoseksualni parovi moraju imati jednaku podršku države, kao i jednak tretman pred institucijama.

Po zaključku Europskog suda za ljudska prava, ne postoji nikakvo opravdanje za različito isplaćivanje dodataka na mirovinu kada je riječ o homoseksualnim parovima u odnosu na one u tradicionalnom braku.

Jürgen Römer također ima pravo, presudio je Europski sud za ljudska prava, tužiti grad Hamburg i tražiti isplatu naknade od 300 eura mjesečno, za razdoblje od 2003. pa do danas. Naime, te je godine u njemačkom zakonodavstvu usvojeno antidiskriminacijsko pravo Europske unije. U EU inače postoji odredba o zabrani diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, a ova presuda pokazuje da se ravnopravnost gejeva i lezbijki shvaća vrlo ozbiljno.