SRBI SE RUGAJU BRAMMERTZU

'Mladić se dobro krije i uspješniji je od Bin Ladena'

11.05.2011 u 13:02

Bionic
Reading

Nema alternative hapšenju haških bjegunaca, izjavio je u srijedu glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz, poslije razgovora s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. On je poručio svom domaćinu da 'Srbija mora i može učiniti više', prenosi portal Mondo

Brammertz je prethodno razgovarao sa zamjenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, a u ponedjeljak sa srpskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i predsjednikom Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem.

'Sastanak je bio uobičajen, razgovaralo se o predmetima koji se nalaze pred Haškim sudom, a neizbježna tema bili su haški bjegunci i akcije koje Srbija u tom pogledu provodi', kazao je novinarima Vekarić.

Prema njegovim riječima, Brammertz se zanimao i za zakon o oduzimanju imovine stečene kaznenim djelom i načinima na koje se može primijeniti u Srbiji.

Brammertz se posebno osvrnuo na sporazum koji Srbija treba potpisati s BiH, a koji se tiče razmjene dokumenata o ratnim zločinima, istaknuo je Vekarić, dodajući da je taj sporazum koristan za regionalnu suradnju. U suradnji Srbije sa sudom u Haagu i dalje ostaje otvoreno pitanje lociranja i predaje preostale dvojice bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, što će biti istaknuto i u Brammertzovu redovnom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

Direktor Ureda Vlade Srbije za suradnju s Haškim sudom Dušan Ignjatović izjavio je da je Brammertz nezadovoljan jer nema rezultata u potrazi za Mladićem i Hadžićem.

'Brammertz je nezadovoljan jer nema rezultata, ali njegovi suradnici imaju uvid u sve što se radi', rekao je Ignjatović u 'Kažiprstu' RTV B92. Mladić se, ako je živ, očigledno dobro krije i uspješniji je od Osame bin Ladena, rekao je Ignjatović.