GRAĐANSKI RAT U SIRIJI

Al Asadovi tenkovi gađaju rezidencijalni dio Homsa

11.05.2011 u 14:16

Bionic
Reading

Sirijski režim i danas pokazuje da je odlučan u namjeri da u krvi uguši prosvjede koji već mjesec i pol nastoje okončati diktaturu, pa je predsjednik Bašar Al Asad naredio tenkovima da otvore vatru po rezidencijalnoj zoni Homsa, po veličini trećeg sirijskog grada, odakle stižu dramatične vijesti

Agencija Reuters javlja, navodeći riječi Najatija Tajrara, aktivista za zaštitu ljudskih prava, da se grad trese od detonacija tenkovskih granata i pucnjeva s teških mitraljeza.

Homs, javlja BBC, opkoljen je već četvrti dan, bez vode i struje, niti mogućnosti da građani dođu do sanitarnih centara.

Jedan je svjedok za britansku TV mrežu kazao da se pobunjenici odupiru tenkovima, dakle, vojsci i policiji, lovačkim puškama.

Ulazak u zemlju je zabranjen stranim novinarima pa je teško znati što se zaista događa, a vijesti cure pomoću rijetkih blogera i internetskih aktivista koji imaju satelitske veze.

Situacija je pak malo bolja u pomorskom gradu Baniasu, gdje su vlasti pustile na slobodu oko 300 pobunjenika uhićenih proteklih dana.

Butaiana Šaban, savjetnik sirijskog predsjednika, brani nastup oružanih snaga tvrdeći da je to jedini način da se zemlja 'spasi od oružanih militanata koji su manipulirali legitimnim očekivanjima građana' i koji su 'kombinacija fundamentalista, ekstremista i švercera', javlja The New York Times.

Šaban je kazao američkom listu da misli da je 'najgore prošlo' i da pobuna jenjava.