'I MILOŠEVIĆ JE IMAO SUĐENJE'

Sinovi Bin Ladena traže istragu UN-a o očevoj smrti

11.05.2011 u 10:07

Bionic
Reading

Sinovi Osame bin Ladena obrušili su se na (ne)legitimnost američkog napada u kojemu je ubijen njihov otac i traže UN-ovu istragu koja bi utvrdila zašto on nije uhićen i zašto mu nije suđeno. Pismo potpisuje Omar bin Laden, koji se u više navrata prethodno distancirao od očeve ideologije

U zajedničkom pismu, koje potpisuje Omar bin Laden, četvrti sin ubijenog vođe Al Kaide, obitelj Bin Laden poručila je da želi znati 'zašto nenaoružani čovjek nije bio uhićen i zašto mu nije suđeno da bi istina bila otkrivena svim ljudima na svijetu'.

'Arbitrarno ubijanje nije rješenje za političke probleme', poručili su Bin Ladenovi.

U pismu se uspoređuje slučaj Bin Ladena s onima Sadama Huseina i Slobodana Miloševića, kojima je za razliku od Osame bin Ladena dopušteno da se brane na sudu. Ovako, 'međunarodno pravo očito je prekršeno', a američki predsjednik Barack Obama naredio je 'egzekuciju nenaoružanih muškaraca i žena' na posjedu u Abotabadu.

Postoje, međutim, i neke kontradikcije. Bin Laden pozvao je SAD da pruži dokaz o smrti svog oca – 'nismo uvjereni', kaže, istovremeno osuđujući sahranu Bin Ladena u moru kao lišavanje obitelji njezinih religioznih prava.

Bin Laden također je ustvrdio da je ubojstvo jednog ženskog člana obitelji i jednog Bin Ladenovog sina, za kojeg mediji navode da je 22-godišnji Kalid, 'nedostojno' američkih specijalaca. No identiteti ubijenih još uvijek nisu rasvijetljeni.

Prema nekim sinoćnjim izvještajima, 20-godišnji sin Hamza pobjegao je tijekom napada.

Bin Ladenova obitelj kaže da je pozvala Pakistan da pusti tri Bin Ladenove supruge i nekoliko djece, koji se nalaze u vojnom zatočeništvu.

Dostava New York Timesu

Pismo je New York Timesu dostavila Jean Sasson,koja je 2009. pomogla Omaru u pisanju memoara 'Odrastanje s BinLadenom'. Nijedan od ostalih Bin Ladenovih sinova, osim Omara, nijeimenovan u pismu, a Jean Sasson rekla je da vjeruje da su ostalatrojica odraslih sinova, koji godinama nisu živjeli s ocem, odobrilapismo. Prije nego što je napustio Afganistan 2001, Osama bin Laden imaoje najmanje 11 sinova, od kojih je jedan ubijen u prošlotjednom napadu,te devet kćeri. Omar bin Laden (30) živio je s ocem u Afganistanu do1999, kada je, uz očevo dopuštenje, otišao zajedno s majkom Najvom binLaden, koja supotpisuje memoare.

Washington je javno zatražio pristup suprugama - jedna potječe iz Jemena, a dvije iz Saudijske Arabije - jer bi one mogle imati informacije o Al Kaidi. Dužnosnici iz Islamabada uputili su proturječne odgovore, ali je sinoć pakistanski ministar unutarnjih poslova Rehman Malik izjavio CNN-u da će odobriti pristup, bez navođenja vremenskog okvira.

Omar bin Laden oženio je 2007. godine Jane Felix-Browne, župnu vijećnicu iz Cheshirea, koju je upoznao za vrijeme odmora u Egiptu. Ona je kasnije promijenila ime u Zaina Mohamed al Sabah

Obitelj Bin Laden u pismu ponavlja da se Omar nikada nije slagao s ocem po pitanju nasilja i uvijek mu je slao poruke da mora promijeniti svoje načine djelovanja i da nijedan civil, pod bilo kakvim okolnostima, ne smije biti napadnut.

'Unatoč poteškoćama u javnom izražavanju neslaganja s ocem, on (Omar) nikada nije oklijevao u osudi bilo kakvog nasilnog napada bilo koga, i izražavao je tugu za žrtvama bilo kojeg napada.'

Bin Laden je poručio da sastavlja 'vijeće istaknutih britanskih i međunarodnih pravnika' da bi dobio tražene odgovore. Ukoliko Obamina administracija ne odgovori u roku od 30 dana, vijeće će poduzeti 'nužnu akciju', uključujući Međunarodni sud pravde i Međunarodni kazneni sud.

Omar bin Laden